Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ääni vaan muuttuu? – "Saamme yhden lisäportaan hallintoon, joka katetaan verovaroin"

Kaksi elämään syvemmin perehtynyttä henkilöä kävi laimeahkoa keskustelua odottaessaan jonossa vuoroaan kaupan kassalle. TurvavälieSepeli ei poista tällaisen väylän liukkautta, vaikka kaupunki niin tahtookin ajatellan vuoksi keskustelun joutui kuulemaan suurempikin seurue.

Oli kyse avioeron hyvyydestä tai sen huonoudesta. Monia näkökulmia nousi esiin: kumpi saa enemmän, kuka hyötyy, kannattaako riidellä raastupaan asti, kun asianajajille menee se isoin siivu ja niin edelleen.

Tiiviinä yhteenvetona näistä syvällisistä pohdinnoista toinen henkilöistä päätyi lopputulemaan, ettei avioero mitään hyödytä – ääni vaan muuttuu.

Vähän sama ajatus nousi mieleen käydyistä sote- eli aluevaaleista. Soteuudistus ei liene uudistuksena suuri – ainakaan palvelujen parantamisessa. Saamme yhden lisäportaan hallintoon, joka katetaan verovaroin. Vielä ei ole edes voitu rakentaa järjestelmää miten uudet lisäverot peritään. Olkaa huoletta, kyllä siihen hallitus keinot keksii.

Aikoinaan Tampereella oli useita lautakuntia varajäsenineen. Silloin nousi esille ”suuri” uudistus: superlautakunnat.

Tavallisia kansalaisia, jotka osaamisensa kanavoivat eri puolueiden kautta lautakunnissa, ei enää tarvittu. Hallinto keveni – samoin kuin eräskin mainostettu verouudistus.

Saamme yhden lisäportaan hallintoon, joka katetaan verovaroin.

Superlautakuntiin valittiin vaan edelleen tavallisia pulliaisia, jota olivat onnistuneet luovimaan jatkoon siinä pudotuspelissä.

Valta siirtyi hissuksiin virkamiehille. Virkamieskoneisto kasvoi vauhdikkaasti. Syntyi passeleita päällikkövirkoja.

Ja jatkoa seurasi.

Pormestarijärjestelmää kiittelevät lähinnä siitä hyötyvät eli järjestelmässä mukana olevat, puolueet ja lisävaltaa saaneet virkamiehet. Poliittinen vastuu loppuu neljän vuoden välein.

Oli aika, jolloin kaupungilla oli vahva kassa: rahaa enemmän kuin velkaa. Sekin kassa on nyt tyhjä euroista, lainasopimuksilla se on täytetty.

Tampere ei ole milloinkaan ollut kaupunkina naapureihinsa nähden mitenkään sovitteleva tai kannustava neuvotteluosapuoli. Iso sanoo ja pieni anoo.

Oli hivenen vaikeaa motivoida itseään aluevaaleissa vaaliuurnille, ”suuren uudistuksen” ääreen. Politiikan imeväiset ei jaksa houkutella.

Ketä tai mitä äänesti? Kuka on vallan kahvassa milloinkin? Muuttuiko mikään muu kuin ääni?

Pinokkioilla vaan nenä kasvaa, kun uusi vero on valmisteilla.

Pekka Peltonen

Tampere