Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Kevään merkit – "Nykyisen laajuiselle ihmisten arjen ja elinkeinoelämän rajoituksille ei ole kerta kaikkiaan perusteluja"

Vaikka koronatartuntojen määrä on tällä hetkellä koko pandemianaikaisessa huipussaan, on tämä viikko tuonut uutisia, jotka kertovat, että kevät on koittamassa koronan jälkeen.

Kun hallitus vielä viime viikolla oli jatkamassa rajoituksia helmikuun puoliväliin, tällä viikolla viesti muuttui sellaiseksi, että purkua voisi tapahtua nopeamminkin. Muun muassa matalariskisten kulttuuri- ja urheilutapahtumien avaamista suositellaan jo. Torstai-iltana höllenyksiä tuli jo ruokaravintoloille kolmen lisätunnin verran. Päätös oli ravintola-alalle pettymys, mutta suunta on nyt oikea ja hallituksen reagointi kertoo hyvää. Monessa Euroopan maassa edetään silti paljon nopeammin.

Tartuntahuippu on nyt hoidettava ohi, mutta tiedot ja kokemukset ovat osoittaneet, että nopeasti leviävä omikron ei nykyisellä rokotustasolla ole aiheuttamassa niin paljoa vakavia tautimuotoja, että terveydenhuolto kuormittuisi sillä tavalla, että tämän hetken rajoitukset olisivat enää ainakaan pitkään perusteltuja. Sitä, onko omikronaalto koronapandemian loppu, on vielä ennen aikaista spekuloida.

Nykyisen laajuiselle ihmisten arjen ja elinkeinoelämän rajoituksille ei ole kerta kaikkiaan perusteluja. Juuri hankalimmalla hetkellä kannattaa katsoa eteenpäin tulevaisuuteen, kirjoitin tällä paikalla kaksi viikkoa sitten. Korona on otettava osaksi arkea ja kahden vuoden aikana opittuihin toimintatapoihin on luotettava, ettemme rajoita sekä yhteiskuntaa että kansantaloutta rammaksi. Maskit, hygienia ja turvavälit kuuluvat arkeen vielä jonkin aikaa.

Hyviä talousuutisia on riittänyt muutenkin, sillä optimismi on tarttunut ekonomisteihinkin. Omikronin pelossa alaspäin joulukuussa tarkistettuja kasvuennusteita on korjattu ylöspäin. Nordea julkaisi keskiviikkona ennusteen, jonka mukaan bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 3 prosentilla. OP:n mukaan talouskasvu 2022–23 vastaa nousukautta 1980-luvun lopulla.

Kun kuluttajien luottamus on ollut viime kuukaudetkin korkealla tasolla, voi taloudenkin uskoa olevan matkalla kohti koronan jälkeistä kevättä. Kevään merkkejä on vahvasti ilmassa.