Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakina Kielipuolinen pyhättömme – "Haikein mielin muistelen vanhojen tuttujen pelipaikkojen nimiä, Koulukadun kenttä ja Hakametsän halli..."

Tampereen uusin pyhättö on nyt koeponnistettu mailojen ja tahtipuikonkin heiluessa. Pandemian vuoksi pyhiinvaeltajien pääsyä sinne on toistaiseksi toppuuteltu.

Paikan nimestä messuttiin jo paljon ennen avajaisia kaduilla ja kuppiloissa sekä somedian eri estradeilla.

Tosi on, että monitoimihallin ensimmäinen nimi, Uros Live, on yhtä puolikielinen kuin uudempi Nokia Arena. Molemmissa on selvää pässilnlihaa vain ensimmäinen sana. Uros on miespuolinen eläin, ja etupäässä urospuolisia ihmiseläimiä hallissa ottaa mittaa toisistaan. Nokia taas juontuu näätäeläimiin kuuluvasta nokinäädästä.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton mukaan Suomessa on enemmän jäähalleja (260) kuin Sloveniassa rekisteröityjä pelaajia (219). Halleista yhdentoista nimessä on latinan hiekkakentästä johdettu sana, mutta vain Helsinki ja Tampere käyttävät sen epäsuomalaista muotoa Arena.

Lisäksi päärahoittajansa nimeä hehkuttavat ainakin Lahden Isku Areena, Espoon Metro Areena, Turun Gatorade Center ja Marli Areena sekä kielioppia pokittaisella mailalla taklaava Jyväskylän LähiTapio Areena.

Nokiaa hallin nimessä karsastaa moni täkäläinen aboriginelli siksi, että se muka saattaa erehdyttää turistin luulemaan tulleensa Tampereen naapurikaupunkiin. Mutta voi se eksyttää oudompiinkin luulemuksiin, löytyyhän pyhältä maalta maccabilaisen koripalloseuran kotihalli, jonka mieliinpainuva nimi on Israel Tel Aviv Nokia Arena.

Sorin colosseumin nimeen Soopeli sopisi kuin porkkana lumiukkoon.

Tutkijat ovat todenneet, että Nokian vaakunaeläin ei olekaan kuulunut seudun alkuperäislajistoon. Tuo Itä-Aasian peto tunnettiin myös nimellä soopeli, ja sitä saattoi ihailla Venäjän tsaarien ja monen muun maan ylhäisön turkisviitoissa ja päähineissä.

Sorin colosseumin nimeen Soopeli sopisi kuin porkkana lumiukkoon, onhan peli sen keskeisin toimintamuoto. Toisaalta voin kuvitella mitä Ilveksen ja Tapparan seurakunnat nyt tuumisivat, jos Pohjois-Pirkkala olisikin 1937 ottanut nimekseen ja vaakunaeläimekseen kärpän.

Haikein mielin muistelen vanhojen tuttujen pelipaikkojen nimiä, Koulukadun kenttä ja Hakametsän halli, kumpikin vailla noita vierasmaalaisia kieli pitkällä lipovia sanasikiöitä.

kirjoittaja on hallirajoitteinen käsikirjoituskoneenkuljettaja