Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tampereen vihreä kulta on värjättyä – "PEFC-sertifikaatista on luovuttava"

Tampereen kaupungin asunto- ja kiinteistölautakunta päättää 9. helmikuuta Tampereen metsienhoidon toimintamallista vuosille 2021–2030. Toimintamalliin on saatu hyviäkin linjauksia kuten se, että virkistysmetsissämme ei ole puuntuotannollisia tavoitteita.

Sen sijaan yhteisten metsiemme käsittelyssä aiotaan jatkossakin käyttää PEFC-sertifikaattia, jota markkinoidaan kestävien puutuotteiden takaajana. Suomen ympäristökeskus ja ELY-keskukset ovat kuitenkin irtisanoutuneet sertifikaatista, koska se ei täytä sille asetettuja ekologisia kriteerejä.

Ympäristöviranomaisten mukaan metsäekosysteemien toiminnan turvaaminen on jäänyt sertifikaatin kehitystyössä puuntuotannolle alisteisiksi. Myös maamme johtavat metsäekologit ovat katsaustutkimuksessaan arvostelleet kyseistä sertifikaattia lukuisista puutteista.

Tampereen kaupunki voi siis jatkossakin käsitellä metsiämme sellaisella sertifikaatilla, joka yhdistetään nykyisin enemmän viherpesuun kuin kestävään metsänkäsittelyyn.

Kaupungilla on omat toimenpideohjelmansa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. Metsienhoidon toimintamallin on oltava linjassa ohjelmissa asetettujen tavoitteiden kanssa. Siksi PEFC-sertifikaatista on luovuttava.

Puuntuotannon ulkopuolella olevat virkistysmetsämme eivät kaipaa talousmetsiin tarkoitettuja keinoja. Jos virkistysmetsistämme hakattua puuta on pakko myydä, niin tässä mittakaavassa on taloudellisesti kannattavampaa tarjota laadukasta ja hitaasti kasvanutta sertifioimatonta tukkipuuta puusepänteollisuudelle kuin myydä nopeasti kasvatettua, sertifikaatilla värjättyä kuitupuuta biomassateollisuudelle.

Vuoden 2019 asukaskyselyn mukaan tamperelaiset arvostavat metsiään. Kyselyn perusteella metsiimme mennään ensisijaisesti virkistymään ja saamaan luontoelämyksiä. Toivottavasti nämä asukkaiden metsiinsä kohdistamat tavoitteet määrittävät metsienhoidon toimintamallin keinovalikoimaa kuluvalla vuosikymmenellä.

Jari-Pekka Tamminen, Saraleena Aarnitaival, Emma Pohja, Kimmo Hokkanen, Marjaana Tammela, Jeremias Lahtinen, Juho Karvinen, Sari Haapaniemi ja Eero Mäkelä