Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Energiajuomia lapsille? – "Vastuu on vanhemmilla"

Nykyään lasten ja nuorten keskuudessa on muotia siemailla energiajuomia tyylikkäistä tölkeistä, saada pirteyttä päivään myöhään yöhön jatkuneen internetissä pelaamisen tai sosiaalisen median käytön jälkeen – pitäähän sitä jaksaa koulussa ja harrastuksissakin ja oravanpyörä on valmis.

Energiajuomista ei kuitenkaan saa yhtään sen enempää energiaa kuin muistakaan virvoitusjuomista. Piristävä vaikutus perustuu piristäviin yhdisteisiin ja on hyvin suurilta osin psykosomaattista ja myöskin sosiaalista: ”koska kaveritkin niin minäkin”.

On huolestuttavaa kuulla nuorelta, että ”näistä tulee hyvät pärinät”; varmasti tuleekin, kun alkaa vapisuttamaan! Lapsille ja nuorille jo pienikin kofeiinimäärä voi aiheuttaa kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä ja levottomuutta; kofeiiniherkille ihmisille se aiheuttaa verenpaineen nousua, sydämentykytystä ja vapinaa.

0,33 litran tölkissä energiajuomaa on kofeiinia noin 105 milligrammaa; tämä tarkoittaa, että suositellut rajat päivässä alle 18-vuotiailla ovat käytännössä noin yksi desilitra suodatinkahvia, puoli litraa kolajuomaa tai vain puoli tölkkiä energiajuomaa.

Energiajuomat ovat myös happamia ja sisältävät usein runsaasti sokeria, siten ne ovat myös hammasterveyden kannalta ongelmallisia; yksi tölkki sisältää noin 14 palaa sokeria ja tarjolla olevien kevytversioidenkin happamuus vaurioittaa hammaskiillettä.

Myrkytystietokeskukseen tulee vuosittain kymmenittäin soittoja huolestuneilta vanhemmilta, joiden lapset ovat juoneet energiajuomia.

Peräänkuulutan meidän vanhempien ja vähittäiskaupan myyjien vastuuta lapsistamme.

Vastuu on vanhemmilla, vaikkakin vähittäismyyntikaupat voivat vedota elinkeinonharjoittamisen vapauteen ja rajoittaa energiajuomien myyntiä lapsille; ikävän harvoissa kaupoissa tätä kuitenkaan näkee, saati että sitä oikeasti noudatettaisiin, vaikka säännöstä kertovia kylttejä kassoilla olisikin.

Siksi peräänkuulutan meidän vanhempien ja vähittäiskaupan myyjien vastuuta lapsistamme; on meidän tehtävämme pitää huolta heistä, joiden oma harkintakyky ja tietämys ei siihen vielä riitä.

Yvonne Ojala

Tampere