Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Harjoittelupaikat avaavat oven työelämään – "Tampereen seutu tarvitsee osaavaa työvoimaa"

Tampereen yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat aloittaneet jo kolmannen koronakevään käytännönläheisesti, mutta toiveikkaana pandemiatilanteen kääntymisestä parempaan suuntaan kevään aikana. Pandemiatilanne on edellyttänyt etätyösuositusten jatkamista tammi-helmikuussa ja terveysturvallisuuden jatkuvaa huomioimista.

Lähiopetusta pyritään järjestämään niin paljon kuin mahdollista. Lähiopetus kampuksilla on opiskelijoille, oppimiselle ja yhteisöllisyyden rakentumiselle ensiarvoisen tärkeää. Toistaiseksi on mahdollista pitää kampuksilla auki myös kirjastot, opiskelutilat ja ainejärjestöjen tiloja, vaikka opetuksen ja tapahtumien järjestämisessä rajoituksia onkin.

Myönteistä on, että opiskelijoille näyttää olevan varsin hyvin tarjolla harjoittelupaikkoja ja kesätöitä. Harjoittelujaksot ovat tärkeitä opiskelijoiden työelämätaitojen oppimisen ja verkostoitumisen kannalta. Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijoille järjestettiin työnhaun teemapäivät tammikuussa.

Tarjolla oli työnhakua palvelevia kouluttautumis- ja työnhakutaitojen tilaisuuksia ja neuvontaa. Uusi Kampusklubi aloitti Hervannan kampuksella vuoden alussa. Sen kautta avautuu mahdollisuuksia korkeakouluyhteisön ja yritysten yhteistyöhön.

Harjoittelumahdollisuuksien tarjoaminen nuorille on vaikuttavaa yhteistyötä yritysten, yhteisöjen, julkisen sektorin organisaatioiden ja korkeakoulujen välillä. Harjoittelu edistää opiskelijoiden valmistumista, työllistymistä ja toimeentuloa.

Tampereen seutu tarvitsee osaavaa työvoimaa. Tähän on käytössä hyvä keino jo nyt: harjoittelupaikkojen tarjoaminen nykyistä enemmän myös korkeakoulujen kansainvälisille opiskelijoille. Harjoittelumahdollisuudet edistävät kansainvälisten opiskelijoiden kotoutumista Tampereen seudulle, tutustumista suomalaiseen työelämään ja kielen oppimista.

Tampereen seutu tarvitsee osaavaa työvoimaa.

Iloinen uutinen on, että Tampereen korkeakoulut ovat hyvin vetovoimaisia: juuri päättyneellä hakukierroksella yliopiston englanninkielisten kandidaattiohjelmien ja ammattikorkeakoulun englanninkielisten tutkinto-ohjelmien hakijamäärät kasvoivat merkittävästi.

Kannustankin yrityksiä ja yhteisöjä rohkeasti avaamaan harjoittelumahdollisuuksia nuorille osaajille, joita meillä tällä seudulla on ja joita korkeakoulut vetävät maailmalta vuosittain.

kirjoittaja on Tampereen yliopiston rehtori.