Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Paluu menneisyyteen? – "Vihreiden ja perussuomalaisten on syytä muistaa tulevaisuudessa, että arkiset sote-asiat ovat itse asiassa politiikan kovinta ydintä"

Historian ensimmäiset aluevaalit on pidetty ja valtakunta palaa arkeen.

Kerkeimmät ovat vaalituloksen jälkeen tulkinneet, että uudet vaalit olivat paluu suoraan viime vuosituhannelle. Suomen poliittisen historian lähivuosikymmenten kolmen suuren puolueen paluu lähes tasavahvoiksi 20 prosentin puolueiksi ei pitänyt olla enää 2020-luvulla mahdollista.

Varsinkin keskustaa pidettiin jo pikkupuolueeksi tuomittuna menneisyyden voimana. Vaikka maakunnat muuttuivat matkan varrella hyvinvointialueiksi, niin aluevaalit olivat keskustan omat vaalit, joissa se käytti kotikenttäedun hyväkseen. Nähtäväksi jää riittääkö noste vielä tulevissa vaaleissa. Kokoomus otti opposition hegemonian ja nousi selvälle paalupaikalle, kun seuraavaksi valmistaudutaan eduskuntavaaleihin ja presidentinvaaleihin. Pääministeripuolue SDP:lle vaalitulos oli ainakin jonkinlainen torjuntavoitto.

Suomalaista poliittista kenttää on viime vuosina rakennettu uudelleen niin, että vanhatkin puolueet joutuvat jatkossa hakemaan paikkaansa suhteessa uusiin napoihin ja tulevaisuuden vastavoimiin vihreisiin ja perussuomalaisiin. Jyräsivätkö asiat nyt identiteettipuolueet, joista kumpikin joutui kauas mukavuusalueeltaan? Vihreiden ja perussuomalaisten on syytä muistaa tulevaisuudessa, että arkiset sote-asiat ovat itse asiassa politiikan kovinta ydintä. Äänestäjät odottavat kantoja ja ennen kaikkea ratkaisuja oikeasti lähellään oleviin asioihin.

Pirkanmaalla hyvinvointialueen valtuustoon valittiin 79 aluevaltuutettua. Onnea läpipäässeille – ja kiitokset myös kaikille ehdokkaaksi lähteneille.

Uusi aluevaltuusto pääsee töihin lähes suoraan kampanjan jatkeeksi, kun jo ensimmäisessä kokouksessa tehdään tärkeitä päätöksiä. Ensimmäisen aluevaltuuston isoa roolia ja tärkeää tehtävää on korostettu – eikä turhaan. Haasteita on paljon ja uuden järjestelmän todellinen uudistusvoima on kiinni sunnuntaina valituksi tulleista 79 ihmisestä.