Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tehtiin vähän historiaa – "Pelottelu ja eripuran lietsonta ei enää tehonnut..."

Historialliset ensimmäiset aluevaalit ovat nyt takana ja uusien valtuustojen kokoonpano on tiedossa. Vaalitulos ja matalahko äänestysprosentti eivät kokonaisuudessaan tarjonneet suuria yllätyksiä. Pirkanmaallakin kokoomus oli ykkönen, mikä gallupien perusteella oli odotettavaa.

Edes kokoomuksen vaalikampanjan loppumetreillä esittämä mauton vaalimainos ei heikentänyt puolueen äänimäärää. Vasemmistoliiton kannatus nousi viime kuntavaaleista parhaiten ja perussuomalaiset hävisivät eniten koko maassa. Kaikilla mahdollisilla asioilla pelottelu ja eripuran lietsonta ei enää tehonnut äänestäjiin viime vaalien tapaan.

Tamperelaiset ehdokkaat menestyivät Pirkanmaalla erinomaisesti. Äänirohmujen Lauri Lylyn ja Anna-Kaisa Ikosen karismat vetosivat äänestäjiin Tampereen lisäksi hyvin myös kaupungin rajojen ulkopuolella. Heidän näkyvä ja yhteistyötä korostava toimintansa on herättänyt ansaittua luottamusta yli kuntarajojen. Myös Ilmari Nurminen, Sari Tanus ja Kari-Matti Hiltunen keräsivät muhkean äänisaaliin.

Hyvinvointialueen valtuuston 79 valtuutetusta tamperelaisia on 39. Jotkut ovat olleet etukäteen huolissaan tamperelaisten suuresta osuudesta aluevaltuustossa, minkä on pelätty näkyvän liiallisena keskuskaupunkimyönteisyytenä päätöksenteossa.

Jos hyvinvointialueen päätöksenteko toimii samalla tavalla kuin kuntayhtymissä, ei kenenkään tarvitse olla huolissaan. Lisäksi moni hyvinvointialueen päättäjä on todennäköisesti ehdolla seuraavissa eduskuntavaaleissa, jolloin tamperelainen hyvinvointialueen valtuutettu haluaa profiloitua positiivisesti erityisesti koko maakunnan asioiden ajajana.

Nyt vaalien jälkeen sote-uudistuksen valmistelu jatkuu kiivaana, sillä tekemistä on jäljellä valtavan paljon. Hyvinvointialue saa ratkaistavakseen monia kiperiä asioita, jotta talous pysyy tasapainossa. On hyvä, että hyvinvointialue saa rahoituksensa valtiolta eikä hyvinvointialueella ole verotusoikeutta. Tämä takaa sen, että toiminnan ja talouden suunnittelussa hyvinvointialueen on pakko tehdä kustannusten kasvua hidastavia toimenpiteitä eikä heti voida kiristää kansalaisten verotusta.

kirjoittaja on Tampereen kaupungin talousjohtaja.

On hyvä, että hyvinvointialue saa rahoituksensa valtiolta .