Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Teatterikaupungin kivijalka – "Teatteritaide lisää yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia"

Suomessa on keskusteltu yli 150 vuotta siitä, kuinka ja miksi yhteiskunnan tulisi tukea teatterielämää.

Teatterihistoria onkin monin tavoin kietoutunut siihen kysymykseen, keitä me suomalaiset haluamme olla. Vuonna 1915 keskustelu kulminoitui tamperelaisen lehdistön palstoilla kiistaan tuesta paikallisille teattereille. Vuonna 1901 perustetun Tampereen Työväen Teatterin tukijat näkivät tilaisuuden teatterinsa ammattimaistumiseen. Tampereen Teatteri sai puoltajiksi omia tukijoitaan.

Keskustelu kuumensi tunteita puolin ja toisin pakottaen tamperelaiset pohtimaan, mistä teatteritoiminnassa oikeastaan oli kysymys. Voisi olla perusteltua pohtia, tuottiko niin sanottu vuoden 1915 teatterisota alkusysäyksen ajatukselle Tampereesta maamme teatteripääkaupunkina.

Vaikka väittely oli luonnollisesti myös poliittisesti värittynyttä, kolmesta asiasta keskustelussa oltiin oikeastaan hämmästyttävän vahvasti samaa mieltä. Kaikkien mielestä kasvava ja elävä Tampere tarvitsi yhteisöllisyyttä. Kaikkien mielestä teatteriesitysten seuraaminen ja valmistaminen oli kannatettava sivistysharrastus, jota ehdottomasti tuli tukea kaupunkilaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi ikään ja säätyyn katsomatta.

Kaikki tulivat olleeksi sitäkin mieltä, että taide on oikeaa työtä ja teatterilaisille tulee myös taloudellisesti mahdollistaa keskittyminen ammattimaiseen taiteenharjoittamiseen.

Teatteritaide lisää yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Näyttämötaiteiden tulisi tavoittaa kaikki kiinnostuneet kansalaiset niin katsojina kuin harrastajinakin. Taide on oikeaa työtä, josta taiteilijan tulee saada toimeentulonsa ankarinakin aikoina. Yksimielisyys näistä asioista rakensi vuonna 1915 Tampereelle kivijalkaa teatterikaupunkina, jossa esittävä taide tuo hyvinvointia monelle muullekin elämänalueelle. Kaikki nämä kolme ajatusta ovat edelleen kulttuuridebattiemme keskiössä. Teatterikeskustelu on edelleen keskustelua myös kaupunkimme hyvinvoinnista.

Kirjoittaja on Tampereen Työväen Teatterin dramaturgi.

Taide on oikeaa työtä, josta taiteilijan tulee saada toimeentulonsa ankarinakin aikoina.