Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sunnuntaina uurnille! – "Uuden aluevaltuuston toimialaan kuuluvat ihan käytännössäkin kysymykset syntymästä elämän kautta kuolemaan. Niiden hoitamiseen kannattaa vaikuttaa, kun siihen on mahdollisuus."

Sunnuntaina äänestetään Suomen historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Uuteen hyvinvointialueen valtuuston on Pirkanmaalla haussa 79 valtuutettua.

Uusi hallintoporras on saanut aikaan ristiriitaisen vastaanoton. Liki kahden vuosikymmenen väännön jälkeen sote-uudistuksen ja hyvinvointialueiksi nimetyn väliportaan hallinnon yhdistävä malli ajettiin läpi alkukesästä korona-aikana ennen kesälomia ja kuntavaalien jälkeen. Valuvikoja löysi heti moni ja tavoitteiden saavuttamisesta oltiin jo alkuun hyvin kriittisiä. Äänestysprosentin jäämisellä esimerkiksi 3:lla alkavaksi manattiin jo jonkinlaista demokratian kriisiä. Sitä se olisikin ollut.

Kyynisyyttä ei ole syytä päästää valloilleen. Pirkanmaalla ennakkoon äänesti 29 prosenttia ja koko maassa 26,3 prosenttia. Lukuja voi pitää jopa positiivisena yllätyksenä.

Äänestysprosentin nouseminen yli 50:n olisi symbolisesti hyvin tärkeää. Se on nyt hyvä tavoite. Ajatus siitä, että kansalaisten arjen peruspalveluista päättäminen saisi mandaatin vain muutamalta kymmeneltä prosentilta äänioikeutetuista, on demokratian kannalta täysin kestämätön.

Sote-uudistuksessa koko julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto ja myös pelastustoimi uudistetaan monellakin tapaa historiallisella tavalla. Osaamisen ja kokemuksen lisäksi uusiin aluevaltuustoon tarvitaan näkemystä, ennakkoluulottomuutta ja myös rohkeutta. Muuten uudistus ei uudista mitään. Näkemys hyvinvointialueen kokonaisuudesta on juuri nyt tärkeää.

Ensimmäisen aluevaltuuston rooli on poikkeuksellisen suuri. Se linjaa asioiden suuntaa pitkäksi aikaa. Seuraava joutuu jo muuttamaan vakiintunutta toimintaa, mikä on aina vaikeampaa. Muutokset on kivuttomampaa viedä läpi nyt.

Näyttää siltä, että vaalien todellinen merkitys on vaikuttanut äänestäjiin. Uuden aluevaltuuston toimialaan kuuluvat ihan käytännössäkin kysymykset syntymästä elämän kautta kuolemaan. Niiden hoitamiseen kannattaa vaikuttaa, kun siihen on mahdollisuus. Se mahdollisuus on sunnuntaina.