Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Hyvinvointia sinivihreästä – "Kaupungit ovat hyvän olon lähteitä"

Hyvinvointi on vuoden 2022 sana. Myös kunta on hyvinvoinnin tekijä. Sen tehtävänä on edistää asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä. Tätä voidaan tehdä sinivihreän kaupunkiympäristön kautta.

”Hyvinvoiva kaupunkiseutu on väriltään sinivihreä. Siellä asukkaat liikkuvat paljon - pyöräilevät, kävelevät ja patikoivat. Katuvarsien vihreä voittaa asfaltin harmauden, ja kaupunkipuistot kutsuvat cityihmisiä piknikille penkeille. Leikkipuistot ovat lasten keitaita.

Hyvinvoivan kaupunkiseudun järvet ja rannat ovat kaupunkilaisten kesähuoneita. Siellä mökkeillään ja veneillään sekä nautitaan vesistöstä ja sen antimista. Talvella järvet muuttuvat sinivalkeiksi lumi- ja jäämaisemiksi ja kaupunkilaiset luistelevat, kelkkailevat ja hiihtävät.

Sinivihreää luontoa suojellaan ja sen monimuotoisuutta vahvistetaan. Linnuston seuranta on mukavaa ajanvietettä.

Hyvinvoiva kaupunkiseudulla työskennellään kestävän kasvun aloilla. Sen vihreä kädenjälki tunnetaan maailmalla ja investointeja tehdään kestävällä rahoituksella. Kouluissa opetetaan ja tutkitaan vihreää kasvua. Sinivihreä kiinnostaa myös matkailijoita.”

Totta vai tarua?

Kaupungit ovat hyvän olon lähteitä.

Politiikassakin puhe luonnon, lähimetsien ja järvien hyödyntämisestä elinympäristöpalveluna on vahvistunut. Kaupungistuminen tarvitsee vastapainon – kotien neliöt avartuvat luontoympäristössä.

Toimittaja Helena Petäistö puhui Seutufoorumissa eurooppalaisista hyvän olon kaupungeista, jotka vetävät ihmisiä vuosikymmenestä toiseen. Hyvän olon kaupungissa ihmiset liikkuvat tiiviissä ja puistomaisessa kaupunkimiljöössä paljon jalan, myös ratikalla. Kaupunkien keskustoissa on istutuksia sekä asukkaita kutsuvia aukioita ja toreja aktiivista toimintaa varten.

Petäistö kuvasi kuinka kaupunkilaiset hakeutuvat tuoliensa kanssa istuskelemaan ja paistattelemaan päivää sinisten kanavien varsille ja vihreisiin puistoihin. Suihkulähteissä pulppuava vesi täydentää nautintoa. Hyvää oloa lisää silmänruoka, jota saa vanhoista tai vanhan tyylisistä rakennuksista.

Kaupungit ovat paitsi toiminnallis-taloudellisia yhteisöjä myös hyvän olon lähteitä. Ne voivat edistää asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä monella tavalla, josta yksi on hyvä kaupunkiympäristö. Siitä ihmiset pitävät!

Kirjoittaja on Tampereen kaupunkiseudun seutujohtaja.