Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Otetaan korona arkeen – "Kahden vuoden koronataistelun opeista on otettava hyöty irti, ettemme rajoita yhteiskuntaa ja kansantaloutta rammaksi"

703, 793 ja 927. Luvut ovat keskiviikkona, torstaina ja perjantaina raportoidut koronatartunnat Pirkanmaalla. Epidemiahuippu on vielä mahdollisesti viikkojen päässä ja tehohoidon tarpeen huippu siitäkin viikon tai kahden päässä. Hallitus aloitti loppuviikolla keskustelun poikkeusolojen toteamisesta ja valmiuslain käyttöönotosta. Omikron jyllää ja huoli terveydenhoitojärjestelmän kestämisestä on nyt todellisempi kuin kertaakaan kahteen vuoteen.

Kyllä, juuri nyt on oikea aika alkaa keskustella siitä, miten palataan arkeen. Ei, en rienaa vähättelemällä tämän hetkisen tilanteen vakavuutta.

Koronalukujen nousuun on viimeisen kahden vuoden ajan reagoitu lähes yksinomaan keskustelulla siitä, miten ihmisiä, yhteiskuntaa ja elinkeinotoimintaa rajoitetaan. Tälle on toki perustelu. Tauti leviää ihmisten välisissä lähikontakteissa. Silti kysyä sopii, eikö kahden vuoden harjoittelun aikana ole opittu enempää, kun ensimmäinen poliittiseen keskusteluun nouseva toimi tartuntojen lisääntyessä on yhä koulujen etäopetus tai ravintoloiden sulkeminen.

Toinen edellisten korona-aaltojen alla toistunut keskustelunaihe, on vetoamus siitä, että vielä tämän koettelemuksen kestämällä ja rajoitukset jaksamalla elämä normalisoituu. Näinhän se ei nyt näytä menevän... Myönnän, olen syyllistynyt tähän retoriikkaan näissä kirjoituksissa itsekin.

Olisiko nyt asennemuutoksen aika? Akuutti tilanne on toki hoidettava, mutta olisiko jo nyt aika katsoa tulevaisuuteen uudesta näkökulmasta?

Arkeen paluu tarkoittaa joka tapauksessa sellaista elämää, jossa koronavirus on jollain tavalla läsnä. Arkeen kuuluvat vielä pitkään tehostettu hygienia, maskit ja turvavälit. Rokottautumisen suoja vakavaa tautimuotoa vastaan on kiistaton. Kahden vuoden koronataistelun opeista on otettava hyöty irti, ettemme rajoita yhteiskuntaa ja kansantaloutta rammaksi. Pirkanmaalla tukeva askel kohti koronan arkipäiväistymistä oli tämän viikon päätös luopua karanteeneista ja lyhentää eristysaika viiteen vuorokauteen.

Suhteellisuudentaju, maalaisjärki ja toisten ajatteleminen ovat parhaat lääkkeet koronan monitasoisia vaikutuksia vastaa.