Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Nyt voimme vain ihmetellä tapahtunutta – "Näin tapahtui Suomen kohdalla Neuvostoliiton hajotessa..."

Itäinen naapurimme Neuvostoliitto hajosi ja lakkasi olemasta tasan 30 vuotta sitten. Presidentti Gorbatsov luopui vallasta ja tilalle tulleen Venäjän uudeksi presidentiksi tuli Boris Jeltsin.

Eteläiset naapurimme Viro, Latvia ja Liettua ilmoittivat presidentti Jeltsinille aloittavansa itsenäisinä valtioina, jota olivat ennen Neuvostoliiton miehitystä vuonna 1940.

Suomessa tuolloin presidenttinä ollut Mauno Koivisto lähetti ilman Moskovasta tullutta kutsua, ja eduskunan käsittelyjä ulkoministerinä olleen Pertti Paasion (sd.) ilmoittamaan uusile vallanpitäjille, että Suomella ei ole mitään uusia esityksiä Neuvostoliiton ajalta, vaan asiat voivat jatkua entiseen tapaan.

Neuvostoliitolle talvisodassa menetettyjen Petsamon, Sallan, Karjalan ja Suomenlahden saarien mahdollinen kokonaan tai osittainen takaisin saaminen ei ollut millään lailla esillä.

Näin tapahtui Suomen kohdalla Neuvostoliiton hajotessa. Eteläisten naapuriemme ja Ukrainan, Georgian ynnä muiden reunavaltioiden kohdalla asiat meni toisin. Nyt emme voi muuta kuin ihmetellä tapahtuneita.

Arvo Heininen

Nyt emme voi muuta kuin ihmetellä tapahtuneita.

97-vuotias jatkosodan veteraani

Tampere