Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Idea paremmasta (työ)elämästä – "Työelämä ei todellakaan ole enää entisensä"

Työelämä on todellisessa murroksessa. Tai sanoisin että se on kriisissä. Lokakuussa Talouselämä-lehden mukaan jopa 40 prosenttia työntekijöistä harkitsi alanvaihtoa, ja 65 prosenttia heistä on valmis hyppäämään jopa tyhjän päälle työelämässä.

Marraskuussa Tekniikka & Talous taas kertoi sivuillaan, että peräti 66 prosenttia on kiinnostunut vaihtamaan työpaikkaa.

Maailmalla puhutaan jo isosta irtisanoutumisaallosta. McKinseyn raportin mukaan ennätysmäärä työntekijöistä pohtii työpaikan vaihtamista. Viesti on selvä. Työelämä ei todellakaan ole enää entisensä, ja ihmiset ovat tyytymättömiä nykyisiin töihinsä ja työoloihinsa.

Asiantuntijatehtävissä olevia tuntuu kyselyiden perusteella kalvavan eniten työn ja vapaa-ajan huono tasapaino mikä on vain lisääntynyt etätyön myötä. Asiantuntijat peräänkuuluttavat yhteenkuuluvuuden tunnetta, sillä työelämätutkimusten mukaan kaikilla aloilla yksi tärkeimmistä työhyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä on yhteishenki.

Entäs jos iso osa kaikesta tästä huonostivoinnista ja tyytymättömyydestä työpaikoilla johtuu siitä, että ihmiset ovat niin irrallaan toisistaan?

Minä ainakin voin suoraan sanottuna huonosti koko sen ajan kun jouduin olemaan kokonaan etätöissä. Ymmärrän oikein hyvin varsinkin asiantuntijatyössä tarpeen ja halun tehdä etätöitä. Saatan itsekin tehdä välillä kirjoitushommia kotoa käsin, mutta yhteyttä toisiin ihmisiin en tahdo saada mitenkään syntymään etätyöjärjestelmien kautta.

Mikään ei ole niin tärkeää kuin pystyä sanomaan ne asiat jotka aidosti mietityttävät tai pännivät.

Olen myös huomannut että todella tärkeät asiat, toisin sanoen vaikeat ja erimielisyyttä aiheuttavat asiat on oikeasti mahdollista käydä läpi tyydyttävällä tavalla vain kasvotusten. On ihan päivänselvää, että fyysisessä kohtaamisessa syntyy aivan toisenlainen vuorovaikutus. Keskustelukumppani herättää enemmän luottamusta kun pystyy tuntemaan toisen eleet ja mikroilmeet. Kaikkein hankalimmat keskustelut ovat aina niitä kaikkein tärkeimpiä.

Ainoastaan niiden kautta syntyy ymmärrystä ja luottamusta. Mikään ei ole niin tärkeää kuin pystyä sanomaan ne asiat jotka aidosti mietityttävät tai pännivät.

Toivon sekä koko edustamani tapahtumatoimialan että jokaisen työpaikan ja työntekijän puolesta, että saamme pian taas järjestää teille fyysisen kohtaamisen mahdollisuuksia.

Olipa sen kohtaamisen tavoite sitten etätyön rytmittäminen, riemun, elämysten tai ajatusten jakaminen tai konfliktien ratkominen.

Kaikki keinot käyttöön sodassa apatiaa ja irrallisuuden tunnetta vastaan.

Kirjoittaja on Tampere-talo Oy:n toimitusjohtaja.