Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vieraskynä Vanhat konstit uudessa pussissa – "Pentti Linkola oli monessa oikeassa..."

Joku saattaa vielä muistaa öljymaiden tekemän energiakriisin 1973–1974. Tampere etunenässä ryhtyi ponnekkaisiin toimiin: Näsinneulan säävalon lamppukin sammutettiin.

Nykyiset cityvihreät olivat vielä syntymättä.

Ympäristön kannalta korona on tehnyt hyvää. Matkustaminen ja etenkin lentomatkustaminen ja sitä kautta luonnon kuluminen turistikohteissakin on vähentynyt. Maapallo ei kestä, kulutus on liian suurta.

Covid-19:n kokonaisuuskuolleisuus maailmassa – joka uutisissa päivittäin on esillä – vastaa vain yhden kuukauden väestön lisäystä.

Vuodesta 11 kuukautta maapallon väestö lisääntyy – emme me kesken lopu.

Palataan aiheeseen energia. Miksi kaikki toimemme keskittyvät energian kulutuksen lisäämiseen? Pitää olla juhlavaloja, lämmitettyjä katuja, meilläkin Suomessa, maassa jossa talvi on normaalia.

Kiukaille ja takoille suunnitellaan ilmastosyistä luopumistukea… Hurraa.

Energia tuotetaan puulla, turpeella, öljyllä, vesivoimalla, aurinkoenergialla, kivihiilellä, öljyllä ja atomienergialla. Lisää energiaa, lisää kulutusta.

Mökin muoriko on suurin syntinen kun lämmittää klapeilla hellansa ja käy viikottain puusaunassaan? Kiukaille ja takoille suunnitellaan ilmastosyistä luopumistukea…Hurraa.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa toimet keskittyvät, uusien härpäkkeiden kehittämiseen, viihteeseen.

Kehittäminen vie energiaa, tuottaminen vie energiaa, jätteet ovat tulevien ongelmana ja maasta kaivetaan luontoa säästämättä kaikki mikä kelpaa kulutuksen kasvattamiseen.

Entä jos tekisimme kaikesta säästämisestä hyveen? Kuluttaisimme vähemmän, jättäisimme ostamatta asioita jotka eivät ole meille välttämättömiä. Talouskasvu ei ole ikuista. Se on pätkäkestoista .

Pentti Linkola oli monessa oikeassa – me muut pääosin väärässä. Harmi.

Kirjoittaja on Tamperelaisen vieraskynä.