Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Kolme syytä innostua – "Vastaukset jakavat ehdokkaita ja puoluekenttää ideologioiden ja käytännön politiikan tasoilla"

Kaikkien aikojen ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestys alkaa tänään. Ilmassa pitäisi olla kuluneen sanonnan mukaan suuren urheilujuhlan tuntua, mutta moni äänestäjä empii sitä, pitäisikö asiasta kiinnostua. Vaalista on jo etukäteen povattu demokratian pannukakkua, jos äänestysprosentin etukirjain on 4... ellei peräti 3. Kansanvallalle – ja nimenomaan yhteiskunnan keskeisimpien palvelujen hoitamisen kannalta – tämä olisi hankala alku.

Puolueväki ja ehdokkaat ovat jo lähtökuopissa nykymallin mukaiseen yhä lyhyempään vaalispurttiin. Kaikilla puolueilla tuntuu olevan vaaleissa sama missio: suomalaisten hyvinvointipalvelut on pelastettava. Jos kaikki ovat asiasta samaa mieltä, niin miksi vaalistakaan innostua, kysyy moni.

Isoja peruskysymyksiä on kolme: mitä ovat palvelut, mistä niitä saa ja kuka ne järjestää. Näiden takia vaalista kannattaa innostua. Vastaukset jakavat ehdokkaita ja puoluekenttää ideologioiden ja käytännön politiikan tasoilla.

Vaikka valtio jakaa rahat, päättävät aluevaltuustot hyvinvointialueiden talousarviosta eli siitä, mihin painopisteet laitetaan. Peruslähtökohta on sama kuin kunta-aikana: rahaa on käytettävissä liian vähän tarpeisiin nähden. Siksi on tehtävä valintoja. Tai luotava uusia toimintamalleja, jotta uudistus oikeasti uudistaisi.

Isoimpia valintoja on palveluverkko eli se, mistä mitäkin palveluja saa. Vaikka aluevaltuutetut ovat koko Pirkanmaan hyvinvointialueen edustajia, moni kampanjoi oman kuntansa terveyskeskuksen pelastamisella. Tämä jakaa ehdokkaita alueellisesti, vaikka ei periaatteessa pitäisikään.

Kolmas iso jakolinja on palvelujen järjestäminen. Oikealla siivellä palvelumarkkinaa halutaan avata mahdollisimman paljon yksityisille palveluntarjoajille, vasemmalla taas on priorisoitu julkisia palveluntarjoajia. Parasta olisi tietenkin valita paras, kunhan sille löytyy oikeat ja kattavat mittarit.

Näiden syiden takia aluevaaleille on syytä antaa mielessään tilaisuus ja kuunnella, mitä ehdokkailla on tarjolla. Ensimmäisen vaalit ovat monella tapaa erittäin tärkeät myös tulevaisuuden kannalta.