Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Yrittäjä: tavataanko?

Yritysmaailmassa kohtaaminen on se juttu. Ihmisten täytyy tavata toisiaan, jotta verkostot kasvavat ja asiat edistyvät. Business Tampereessa meidän tavoitteenamme on ollut laadukkaiden kohtaamisten edistäminen jo pitkään.

Jos saisit valita, tapaisitko mieluummin kasvokkain vai diginä? Kasvokkain kohtaamisessa vuorovaikutus näkyy eikä ruudun taakse voi piiloutua. Silti digitaaliset kohtaamiset ovat tulleet jäädäkseen.

Digitapaamisten edistäminen on ollut hidasta. Business Tampereen viime vuonna järjestämissä webinaareissa oli mukana yli 5000 yrittäjää, mutta kahdenkeskisiä digikohtaamisia toteutui niissä vajaat 500.

Meillä on usein sellainen fiilis, että videoyhteyttä ei toisen kanssa avata, ellei ole oikeasti asiaa. Kuitenkin arvokkaita kohtaamisia syntyy parhaiten, kun tapaamisia on paljon ja tavattavissa on riittävän erilaisia ihmisiä ja heillä täydentävää osaamista.

Haastattelemme vuosittain noin 500 kasvuyrittäjää ja keskustelemme heidän kanssaan bisneksestä. Yksistään viime vuonna tapaamiset poikivat reilu tuhat toimenpidettä liittyen muun muassa osaamisen kehittämiseen, kansainvälistymiseen ja rahoitukseen.

Näistä tapaamisista noin 70 prosenttia järjestettiin viime vuonna etäyhteyden kautta. Ekosysteemeissä toimivat yritykset verkostoituivat viime vuonna yli 50 tilaisuudessa, joista kymmenen toteutui kasvokkain. Näiden kohtaamisten arvo näkyy lisääntyneenä yhteistyönä muun muassa tuotekehityksessä.

Ihmisten täytyy tavata toisiaan, jotta verkostot kasvavat ja asiat edistyvät.

Meillä on kaksi haastetta. Miten vähentää taipumusta hakeutua samankaltaisten pariin ja miten edistää laadukkaita kohtaamisia niin lähi- kuin etämoodilla? Miten tuupata yrittäjiä kohti uusia yllättäviä yhteyksiä? Yksi vastaus on tekoälyn uudenlainen hyödyntäminen kohtaamisten synnyttämisessä. Mitä jos meillä olisi alusta, joka fasilitoisi osallistujien kohtaamisia tekoälyn avulla?

Tekoäly moninkertaistaisi onnekkaiden tapaamisten määrän ja antaisi lisämotivaatiota erilaisten ihmisten kohtaamiseen. Mielenkiintoista todella.

Uskon, että alueen ja yritysten elinvoima korreloi onnekkaiden kohtaamisten määrän kanssa. Tapaamisiin!

Kirjoittaja on Business Tampereen johtaja, joka vastaa yrityskehityksestä ja

toimintaympäristöstä.