Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Viihtyisää asuinmukavuutta

Näin lämmityskaudella taloyhtiöissä käydään toisinaan vääntöä sopivista asuinhuoneiden lämpötiloista.

Pirkanmaan Kiinteistöviestissä 4/2021 toteaa Motiva Oy:n asiantuntija seuraavaa; ”Oikeat lämpötilat ovat lähtökohta mukavaan ja energiatehokkaaseen asumiseen. Lämpötila 20–22 astetta on sopiva oleskelutiloissa ja makuuhuoneissa makoisimmat unet tulevat astetta tai paria pienemmässä lämpötilassa”.

Termostaatin toiminnan käsittämisessä näyttää toisinaan olevan toivomisen varaa. Lämpökeskuksesta lähtevän menoveden lämpötila on verrannollinen ulkoilman lämpötilaan. Verrannollisuutta voidaan säätää lämpökäyrää muuttamalla. Kun termostaatit on asetettu tiettyyn asentoon, pyrkivät ne pitämään asuntojen lämpötilat tavoitelämpötilassa.

Tavoitelämpötilan saavuttamisen jälkeen termostaatit rajoittavat veden virtausta pattereihin. Kun asunnon lämpötila laskee, avautuu viilentyneen huoneen termostaatti päästäen patteriin lämmintä vettä. Vanhat patteriventtiilit eivät aina toimi edellä kerrotulla tavalla. Siksi ne tulisi vaihtaa. Liiallinen lämpö lisää tarpeettoman tuuletuksen tarvetta ja on energian haaskausta.

Termostaatin oikea toiminta edellyttää, ettei sitä peitetä esimerkiksi verholla. Vieressä ei myöskään saisi olla lämpöä tuottavia laitteita kuten tv:tä. Peitettynä termostaatti on huoneilmaa lämpöisemmässä tilassa ja ”kuvittelee” huoneen lämpötilaa todellisuutta korkeammaksi. Jos rakennuksessa on esilämmitteinen korvausilma laitteisto, tulee huolehtia säädöin, ettei asunnoissa kärsitä liiallisen ilmavirtauksen aiheuttamasta vedontunteesta.

Lämpötilan mittaaminen suoritetaan asuinhuoneen keskeltä, ei venttiilien, ikkunoiden tai seinän vierestä. Kaikki kotikäyttöön tarkoitetut lämpömittarit eivät näytä vertailukelpoisella tarkkuudella asunnon lämpötilaa. Tästä syystä, kun tehdään lämpötilojen kohdesäätöjä tai tasapainotustöitä, tulee käyttää kalibroituja mittalaitteita. Huomattavan nopeat ulkolämpötilojen muutokset haittaavat kiinteistöjen lämmönsäätöautomatiikan toimintaa. Tämä saattaa aiheuttaa huojuntaa sisälämpötiloissa.

Termostaatin oikea toiminta edellyttää ettei sitä peitetä esimerkiksi verholla.

Kerrostaloympäristössä kaikkien asukkaiden yksilöllisiä lämpötilamieltymyksiä ei voida toteuttaa. Ongelmien ilmaantuessa ainoa oikea tapa on ottaa yhteys huoltoyhtiöön ja tehdä selkeästi reklamaatio. Näissä, kuten muissakaan taloyhtiön ylläpitoon tai hallintoon liittyvissä asioissa yhteistyö ja maltti luovat viihtyisyyttä ja asuinmukavuutta.

Markku Lehtinen

Tampere