Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tautiset kouluviikot edessä – "Kuinka montaa tartuntaa odotetaan vai toivotaanko lasten sairastavan taudin tänä talvena?"

Ensimmäiset uutiset koronataudista julkaistiin Suomessa kaksi vuotta sitten. Alakoululaisten vanhempana tuntuu oudolta muistella vaikkapa kevättä 2020, kun muutaman päivän varoitusajalla lapset laitettiin etäkouluun.

Vasta myöhemmin selvisi, että silloinen viruskanta tarttui lapsiin vain harvoin.

Kun kouluun taas pääsi, oltiin tietysti hurjan tarkkoja hygienian kanssa. Altistusten takia koululuokkia joutui pitkiin karanteeneihin ja vanhemmille viestittiin tehosiivouksista jok’ikisen tapauksen jälkeen.

Koulutartuntoja sattui silti harvakseltaan, kunnes deltavariantti alkoi loppusyksystä jyllätä. Viestintä oli kuitenkin jo toisenlaista – vanhemmat kuulivat, jos lapset kertoivat tartunnoista toisilleen. Rokotukset etenivät eikä karanteeneja vähästä määrätty.

Koulujen tiukkaa koronalinjaa löysättiin, kun THL:n riskitaulukko määritti oppilaitokset kaikkein turvallisimmiksi paikoiksi. Jopa museot on arvioitu vaarallisemmiksi, vaikka näyttelytiloissa on tehokas ilmastointi, maskipakko, tilaa liikkua eikä siellä syödä, lauleta tai urheilla yhdessä. Tällä hetkellä museot ovat sentään auki, vaikka monet muut paikat jouduttiin jouluna sulkemaan.

Virus ei kuitenkaan mieti, mitä rakennuksen seinässä lukee. Se leviää, jos sille annetaan siihen mahdollisuus. En pelkää museoepidemiaa, mutta kolme kertaa deltaa tarttuvampi omikronvariantti pistää koulut jo ensi viikolla koville. Suurin osa alakoululaisista on vielä rokottamatta ja maskia käytetään vasta neljännellä luokalla. Omikron tarttuu lievänä myös rokotettuihin.

Virus ei kuitenkaan mieti, mitä rakennuksen seinässä lukee.

Monen asiantuntijan mukaan pahin tautihuippu ajoittuisi tammi-helmikuulle. Viimeisin variantti saattaa olla jo niin tarttuva, että kouluista tulee sille yhtä otollinen ympäristö kuin vanhoille räkätaudeille.

Tampereen kaupunki ei näyttäisi päivittäneen koulujen käytäntöjä omikronin varalta. Miten toimitaan, jos ja kun koronatauti lähtee laukalle? Kuinka montaa tartuntaa odotetaan vai toivotaanko lasten sairastavan taudin tänä talvena?

Kirjoittaja on tutkimusvapaalla oleva Työväenmuseo Werstaan johtaja.