Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Koronakäyrä kohosi joulun jälkeen jyrkkään nousuun – "Tartunnanjäljitys ei enää viruksen perässä pysy eikä se ole mikään ihme"

792. Kyseinen luku kertoo, kuinka monta koronavirustartuntaa Pirkanmaalla raportoitiin perjantaina. 792 tartuntaa on myös pandemia-ajan ennätys maakunnassa. Edellinen ennätyslukema, 645, kirjattiin 29. joulukuuta.

Pirkanmaan koronatilanne alkoi huonontua huomattavasti ennen joulua, kun päivälukemat alkoivat pyöriä 200:n ja 300:n välillä. Jouluaattona ei testeissä käyty, kun joulupäivänä kerrottiin vain 16 uudesta tartunnasta. Sen jälkeen käyrä kohosi jyrkkään nousuun ja tartuntalukemat ovat nyt vaihdelleet reilusta 400:sta yli 600:an.

Tartunnanjäljitys ei enää viruksen perässä pysy eikä se ole mikään ihme. Omikron, joka apulaisylilääkäri Janne Laineen mukaan on Pirkanmaallakin valtavariantti, vaikkei tilastoissa näykään, leviää nopeammin kuin aikaisemmat muunnokset. Toistaiseksi se näyttää onneksi myös aiheuttavan lievempää tautia kuin aiemmat. Tämä tieto tosin koskee THL:n mukaan rokotettuja. THL:n mukaan vielä ei tiedetä kovin hyvin, miten omikron vaikuttaa rokottamattomiin, sillä valtaosa tiedoista on niiltä, jotka ovat saaneet rokotteet tai sairastaneet koronan aiemmin.

Koronataudin jäljitystä varten kehitettiin vuonna 2020 verkkokurssi, jonka saattoi käydä kuka tahansa. Käytännössä jäljitystyöhön ei tavallinen tallaaja kelpaa, sillä Janne Laineen mukaan hommassa vaaditaan oikeudet kirjata merkintöjä sairaskertomukseen. Tätä vasten onkin erikoista, että julkisuudessa on puhuttu varusmiesten pyytämisestä apuun. Jos varusmies ei satu olemaan terveydenhuollon ammattilainen, ei hänestä jäljitystyössä ole apua.

Pirkanmaalla ensimmäisen koronarokotteen on saanut 88,5 prosenttia yli 12-vuotiaista asukkaista. Kakkosrokotteen on ottanut 84,4 prosenttia ja kolmannenkin 24,3 prosenttia. Kattavuus voisi olla vielä korkeampikin eivätkä rokotteet poista perusasioiden merkitystä: hyvää hygieniaa ja kasvomaskia.

Uutispäällikkö