Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Uuden vuoden toivelista – "Toivon erityisesti ison kuvan ymmärtämistä"

Hyvää alkanutta vuotta! Tuliko tehtyä uuden vuoden lupauksia? Itse mietin hetken pitäisikö lupailla jotain, mutta lupausten sijaan päätinkin listata toiveita tälle vuodelle.

Toivon vuodelle 2022 erityisesti ison kuvan ja mittakaavan ymmärtämistä, yhteisen hyvän ja edun ajamista sekä strategista otetta ja tahtotilaa.

Vuoden vaihteessa Ranska otti ohjat Slovenialta EU:n puheenjohtajamaana. Odotettavissa on puolivuotiskaudelle – Ranskan huhtikuisista presidentinvaaleista huolimatta – tehokas, tavoitteellinen ja visionäärinen ote - ainakin maan kunnianhimoinen pj-kauden agenda antaa näin odottaa.

Tilanne EU-tasolla on vähintäänkin haastava: miten saada ympäri Eurooppaa jälleen rajusti leviävä koronapandemia taltutettua; miten saada EU:n kunnianhimoinen ilmastoagenda maaliin; miten vastata ulko- ja turvallisuuspoliittisiin uhkiin; mitä tehdä Puolalle ja Unkarille, jotka rikkovat oikeusvaltioperiaatetta; miten uudistaa taloutta ja rakentaa sosiaalista Eurooppaa…

Vuoden vaihteessa alkoi myös EU:n 2021–2027 ohjelmakauden 2. vuosi. Meillä on Tampereella ja Pirkanmaalla sekä laajemmin Suomessa merkittäviä tavoitteita ja tarpeita, joita voidaan tänäkin vuonna edistää EU-rahoituksella: nostan tässä esiin erityisesti tulevaisuuden ratainfrainvestoinnit ja tutkimus-ja innovaatiohankkeet.

Kaikkien näiden asioiden eteenpäin vieminen - oli se sitten EU-tasolla, Suomessa tai meillä Pirkanmaalla - vaatii rakentavaa ja etupainotteista otetta sekä halua löytää ratkaisuja, jotka toimivat kokonaisuudelle. Oman navan tuijotus ja liian myöhässä liikkeelle lähtö jarrua pohjaan painaen ja vääryyttä huutaen eivät vie minnekään.

Meillä Tampereella on merkittäviä tavoitteita.

Myöskään lyhytnäköiset ja keskinkertaiset sulle–mulle -ratkaisut eivät loppujen lopuksi palvele kenenkään etua. Huolestuttavinta on, jos lähdetään viemään eteenpäin jo kertaalleen toteutettuja hankkeita tai ajetaan sivuraiteille vain siitä syystä, että joidenkin ääni kuuluu muita kovemmin.

Yhdessä olemme enemmän. Tämä on totta myös tänä vuonna. Eiköhän siis vedetä hihat ylös ja viedä yhteisiä asioitamme fiksusti eteenpäin! Proaktiivista EU-vuotta!

Kirjoittaja on Tampereen ja Pirkanmaan EU-yhteysjohtaja.