Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Koronan kolmas vuosi – "Rajoitustoimien aiheuttamat vauriot yrityksille on todennettu"

Globalisaatio on näyttänyt viimeisen kahden vuoden aikana uuden puolen itsestään niin pandemian kuin komponenttipulankin muodossa. Syksyllä 2019 Tampereen kauppakamarissa valmisteltiin omaan strategiaa vuosille 2020–25.

Strategiatyön tulevaisuuden tiekartassa alussa mainitsemani toteutuneet uhat eivät kylläkään nousseet esiin.

Helmi-maaliskuussa 2020, kun ensimmäisiä viitteitä pandemiasta alettiin saada, Tampereen kauppakamarin teollisuusvaliokunnan ja kaupan valiokunnan kokouksissa saatiin tuoretta tietoa siitä, miten Kiinassa jäsenyritystemme toimipisteissä pandemiaan reagoitiin ja millaisia eri toimenpiteitä Kiinan valtio asettamat rajoitteet aiheuttivat.

Huhtikuusta 2020 kauppakamarin valiokunnat alkoivat kokoontumaan kahden viikon välein Teamsillä ja tarjosivat vertaisverkoston siihen, miten eri yritykset hoitivat ja valmistautuivat rajoitustoimiin sekä sen aiheuttamiin poikkeusoloihin. Yritysverkoston tuottamasta ja jakamasta tiedosta tulikin nopeasti kauppakamarille ja sen jäsenyrityksille sekä yhteisöille kilpailuetu, joita ne pystyivät hyödyntämään omien asiakkaiden, jäsenten tai henkilöstöjensä hyväksi.

Yksityisen sektorin ylivertainen reagointi- ja sopeutumiskyky tai oikeastaan pakko on asia, jota julkisen sektorin pitäisi hyödyntää paremmin varsinkin, kun tieto, osaaminen ja kokemukset ovat helposti järjestettävissä olemassa olevien verkostojen kautta.

Yrityksiltä saamiemme ja keräämiemme tietojen avulla olemme koko pandemian ajan pystyneet antamaan niin Pirkanmaan koronanyrkille kuin muillekin ajankohtaista tilannekatsausta yritysten näkemyksistä sekä arvioimaan erilaisten rajoitustoimenpiteiden taloudellisia vaikutuksia eri yrityksiin ja toimialoihin.

Vaikka Suomi on pärjännyt koronan hoidossa vähintäänkin kohtuullisen hyvin ja pääministeri on hoitanut hallituksensa kanssa postinsa kunniallisesti, edelleen haluaisin lisätä yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyötä niin koronan hoidossa kuin muissakin asioissa.

Koronan kolmantena vuonna meidän tulee käyttää tarvittaessa maskia, pitää turvavälejä ja tehostaa rokottamista, johon on jo onneksi lähdetty. Lisäksi tulee arvioida kriittisesti ja kiihkottomasti taudin vaarallisuus sekä suhteuttaa rajoitustoimet sen mukaan, koska emme saa myöskään suojella itseämme hengiltä.

Pandemian rajoitustoimien aiheuttamat vauriot yrityksille on todennettu ja niihin on helppo suunnata tarvittavat sekä riittävät taloudelliset tukitoimenpiteet ja jos tietoa ei ole niin voimme olla siinä avuksi.

Kirjoittaja on Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja.