Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Kaupantädille ei maistu palkanalennus – "Toivon, että järki voittaa"

Työpaikoilla on takana on koronakoettelemus, mutta myös joustamista ja hyvää yhdessä tekemistä. Kuvittelin, että kaikki tämä vaikuttaisi työehtosopimusneuvotteluihin niin, että haettaisiin yhteisiä ratkaisuja, työhyvinvointia ja jaksamista.

Mitä vielä: Kaupan liiton ensimmäinen TES-tavoite on, että sunnuntaikorvaukset pitää saada pois.

Työnantajaliitto halusi aikanaan ehdottomasti vapaat aukioloajat kauppoihin, myös sunnuntaisin. Aukioloajat vapautuivat vuoden 2016 alussa. Melkein välittömästi alkoi työnantajapuolen valitus, että sunnuntait tulevat liian kalliiksi pitää auki, sunnuntailisät pitää poistaa.

Peruspalkkamme on pieni. Kaupan alalla lisät on elinehto, ja niiden poistaminen alentaisi ansiotasoamme tuntuvasti. Saataisiin lisää työssäkäyviä köyhiä, jotka joutuvat hakemaan osan elannostaan yhteiskunnan tukina. Palvelualat ovat matalapalkka-aloja, ja meillä on paljon vastentahtoista osa-aikaisuutta.

Yhteiskunta, veronmaksajat – sinä – joudutte siis maksamaan osan alan työntekijöiden elannosta. Haluamme elää palkallamme!

Sunnuntailisän poisto tarkoittaisi helposti kokonaisansion 10 prosentin laskua, osa-aikaiselle enemmänkin.

Kaupantädinkin mitta tulee täyteen.

Eikä se tähän jäisi: tämä palkanalennushan menisi toki sitten muidenkin alojen neuvottelupöytien läpi, kunhan pää saataisiin auki. Hoitajista on jo nyt pula. Mitenkähän sen alan vetovoima kasvaisi, kun sunnuntailisät poistuisivat. Kompensaatiota peruspalkkaan en usko olevan tarjolla.

Mitäpä, jos ei koskettaisi sunnuntaikorvauksiin. Mitä, jos neuvoteltaisiin molempia osapuolia hyödyttävistä asioista: miten lisätään palvelualojen ja hoitoalan houkuttelevuutta (vinkki: palkat!), miten saadaan kaupan alalle kokoaikaisia työpaikkoja, miten työntekijät jaksamaan pidempään töissä ja niin edelleen.

Kuten joskus A-Studiossa totesin, tulee se kaupantädinkin mitta täyteen, ja kaupantäti suuttuu. En tosiaankaan ole valmis alentamaan alani, tai minkään alan, palkkoja 10–15 prosentilla. Toivon, että järki voittaa, eikä ajauduta kevätpuolella siihen viimeiseen keinoon, lakkoon.

Toivon sydämestäni meille kaikille rauhallista vuotta 2022!

Kirjoittaja on nokialainen kaupunginvaltuutettu (vas.), aluevaaliehdokas ja kaupantäti.