Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Kulttuurikaupungin tilinpäätös – "Myös organisaatiot on rakennettu sopeutumaan"

Vuoden viimeisessä palaverissa esihenkilöni kysyi, mitä on kuluneesta vuodesta jäänyt kaupungin tekemisessä mieleen.

Mieleeni tulivat erityisesti loppuvuoden ”jättipotit” eli muun muassa lentoliikenteen uudet avaukset Air Balticin kasvavien lentoyhteyksien myötä ja päätös Näsijärven täyttöluvasta tulevaa ratikkareittiä silmällä pitäen. Mielessä risteili myös tietenkin kuntatalous, kaupungin uusi strategiakausi ja alkukesän kuntavaalit.

Eräs yksityiskohta kuitenkin nousi erityisen terävästi mieleeni. Se oli alkukesän matka Helsinkiin kuuntelemaan eurooppalaisen raadin päätös mikä kaupunki valitaan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Matka Helsinkiin oli täynnä odotusta. Pohdimme sopivia sanoja siltä varalta, että tulemme valituksi. Poikkesimme Linnatuuleen kahville. Raadin ilmoitus Oulun voitosta oli karvas pettymys. Paluumatkalla sama kahvi Linnatuulessa maistui kitkerältä.

Kuten ihmismieli, niin myös organisaatiot on rakennettu sopeutumaan. Mietimme pian mitä kaikkea isosta työstä voidaan hyödyntää ja miten jatkotyö organisoidaan. Tampereen valtuusto, kuten moni muukin hakijakunta oli päättänyt etukäteen, että jos emme tule valituksi, osoitetaan 10 prosenttia suunnitellusta budjetista hausta syntyneiden kehitysideoiden ja produktioiden jatkotyöstämiseen.

Syksyn aikana kulttuuripääkaupunkihaun pohjalta on valmisteltu Pirkanmaan kuntien yhteistä hanketta ”Operaatio Pirkanmaata”, jonka tavoitteena on toteuttaa osa hakuvaiheessa tehdyistä projektisuunnitelmista ja produktioista ja kehittää luovien alojen verkostoja ja osaamispohjaa. Hanke toteutetaan kolmevuotisena Pirkanmaan kuntien yhteishankkeena ja budjetti on noin 2,6 miljoonaa euroa.

Paluumatkalla sama kahvi Linnatuulessa maistui kitkerältä.

Samalla kaupunkikehityksessä tapahtuu koko ajan. Pari viikkoa sitten Nokia Areenan avajaisissa katselin ympärilleni.

Mietin sitä kaikkea mitä viime vuosina on kaupungissa tapahtunut ja miten Areenakin muuttui kuin varkain rakennuspiirustuksista ja sementistä paikaksi, jonne voi tulla ja viihtyä ja kokea kulttuurikaupungin tarjontaa - keskellä kaupunkiamme.

Hain kupin kahvia ja se ei maistunut yhtään kitkerältä.

Kirjoittaja on Tampereen kaupungin kilpailukykyjohtaja.