Kolumni Aluevaalien kutsu – "Päätin, että minä äänestän"

Suomen ensimmäiset aluevaalit eivät viehätä äänestäjiä. Media ennakoi äänestysprosentin jäävän 50:n tasolle. Ilmoitus äänioikeudesta saapui jo ennen joulua.

”Kansalaisvelvollisuus kuuluu täyttää”. Niin opetettiin kuusikymmentä vuotta sitten ja olen kuuliaisesti äänestänyt. Ulkomaillakin olen hakeutunut Suomen konsulaattiin piirtämään numeroita. Nyt ei tunnu samalta. Miksi?

Sotea ja maakuntajakoa väännettiin liian kauan. Se on todiste politiikan etääntymisestä kansalaisten arjesta. Valmistelu kesti parikymmentä vuotta ja oli turhauttavaa riitelyä. Siinä ei pyritty neuvottelemaan, mikä olisi ”asiakkaan” paras, vaan ajamaan kunkin oman puoluekoneiston kuviteltua etua.

”Hyvinvointialue” on nimenäkin keksimällä keksitty. Tarkoitus oli saada potilas nopeammin hoitoon kuin vanhassa järjestelmässä. Tavoite on hukattu jo alkumetreillä, vaikka toisin sanotaan. Kukaan ei todennäköisesti enää edes tiedä, mihin verrata tai mitä lähdettiin parantamaan.

Alussa tähdättiin kustannussäästöihin. Nyt kerrotaan uuden soten maksavan miljardeja enemmän. Jos hyvinvointialueet saavat verotusoikeuden, asia karkaa täysin käsistä.

Tavoitteena oli sote, jonka kaikki ymmärtävät. Epäilen, ettei koronaa vastaan kamppaileva terveysalan henkilöstökään ymmärrä, mitä on tulossa. Kaiken lisäksi vallan haltijat haaveksivat, mitä muita asioita alueet voisivat hoitaa. Kuntia ei arvosteta. Jättihimmeliä rakennetaan.

Tätä kirjoittaessani päätin, että minä äänestän.

Tätä kirjoittaessani päätin, että minä äänestän. Valitsemani ehdokas ei saa olla kansanedustaja. En usko heidän ”uhraavan aikaansa” sotelle. Ehdokas ei myöskään saa olla kaupunginhallituksen tai -valtuuston johtavia henkilöitä. En halua päätöksenteon monopolisoituvan harvojen käsiin.

Ehdokkaani ei myöskään saa olla sen sortin idealisti, ettei salli työterveyshoitajien eikä yksityisen sektorin hoitavan ihmisten terveyttä. Resurssit ovat niukat eikä terveyttämme saa uhrata aatteen alttarille. Alan yritysten on myös ajateltava oikein, sillä mammonan alttarin palvontakaan ei ole hyväksyttävää.

Ehdokas voisi olla terveydenhoitoalalta. Hän ymmärtäisi, mitä pitää tehdä. Ehkäpä pitäisi valita ympäristökuntien puolustaja.

Mennään joukolla vaaliuurnille. Maskit kasvoilla ja puhtain käsin. Nuoret mukaan. Teidän sotestanne on kysymys.

Kirjoittaja on kaakinmaalainen ex-yritysjohtaja ja nykyinen dekkarikirjailija.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut