Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Ei omikron joulua peruuta – "Oli omikron kuinka ärhäkkä tartuttaja tahansa, sen leviämistä voidaan ehkäistä turhista riskeistä pidättäytymisellä, hygieniarutiineilla ja maalaisjärjen käytöllä"

Suomessa vietetään jo toista koronajoulua muutaman kuukauden kuluttua kaksi vuotta täyttävän pandemian aikana. Huolta ja epävarmuutta lisää omikron-tartuntojen räjähdysmäinen leviäminen, vaikka muunnoksen aiheuttamien oireiden vakavuudesta ei ole vielä täyttä selkoa. Tampereelle ja Pirkanmaalle omikron ei ole vielä täydellä voimalla iskenyt, mutta jo nyt tartuntaluvut ovat nousseet suurimmiksi koko pandemia-aikana. Huoli terveydenhuoltojärjestelmän ylikuormittumisesta on taas todellinen.

Suurin huomio on keskittynyt kierteen katkaisemiseen ihmisten välisten kontaktien radikaalilla vähentämisellä. Ensimmäisenä listalla ovat olleet jälleen tapahtumat ja ravintolatoiminta. Kuvaava esimerkki huolesta on kuitenkin se, että THL antoi viikkoa ennen aattoa omat opastuksensa siitä, mitä kotijoulun vietossa on syytä muistaa. Pääviesti koski kuitenkin rokotussuojan laittamista kuntoon, jos ei joulua, niin tulevaisuutta ajatellen.

Toisaalta juuri joulun ja uudenvuoden juhlakausi on otollinen aika omikronin torjumiselle, kun yhteiskunta hiljenee joka tapauksessa.

Tärkeintä juuri nyt on kuitenkin kansan kriisitietoisuuden saattaminen lähitulevaisuudessa edessä olevien haasteiden tasolle. Hallitukselta on vaadittu selkeää viestiä tilanteen vakavuudesta, mutta lopullinen vastuu on silti meillä kaikilla. Tämä on tärkeää, sillä oli omikron kuinka ärhäkkä tartuttaja tahansa, sen leviämistä voidaan ehkäistä turhista riskeistä pidättäytymisellä, hygieniarutiineilla ja maalaisjärjen käytöllä. Maski on maalaisjärkeä, muun muassa.

Eikä omikron ole jouluakaan peruuttanut, vaikka maalaisjärki on tästäkin syystä tärkeää pitää mielessä juhlan vietossa. Loppujen lopuksi ihmisten arjen tasolle vietynä tilanteen tuomat vaatimukset ovat suhteellisen pieniä. Pääosa joulun perinteistä on yhä sovellettavissa, mikäli niitä haluaa noudattaa.

Hyvää joulua tai – niin halutessaan – hyvää jouluaikaa kaikille Tamperelaisen lukijoille.