Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perhelääkärimallista tehty kansalaisaloite – "Pysyvä hoitosuhde motivoi myös lääkäriä"

Oli hienoa lukea, että perhelääkärimalli on saanut laajaa kannatusta jo tässä vaiheessa.

Henri Lindholm kirjoitti aiheesta Lukijalta-palstalla Tamperelaisessa 15. jouluku uta.

Olen tehnyt asiasta kansalaisaloitteen noin kuukausi sitten ja yllättävän monet tahot ovatkin lähteneet sitä kannattamaan.

Tavoitteena on pysyvien hoitosuhteiden kehittäminen. Tutkimusten mukaan hoidon jatkuvuus varmistaa laadun, tehokkuuden sekä tuo säästöjä. Kun molemmat osapuolet tuntevat toisensa, ei tarvitse perehtyä potilaan sairaushistoriaan eikä resursseja ja aikaa kulu turhiin tutkimuksiin. Vaihtuvat lääkärit kirjoittavat paljon lähetteitä ja tällainen ylihoito luonnollisesti nostaa terveydenhuollon kustannuksia.

Potilaat kertovat avoimemmin vaivoistaan ja elintavoistaan tutulle kuin alati vaihtuville lääkäreille. Tutun lääkärin ohjeita noudatetaan myös paremmin. Jatkuva hoitosuhde myös kannustaa potilaita ottamaan vastuuta omasta terveydestään. Valinnanvapaus toteutuu, kun kukin voi valita oman perhelääkärinsä. Pysyvä hoitosuhde motivoi myös lääkäriä.

Terveyskustannuksista 80 prosenttia kertyy tällä hetkellä paljon palveluja tarvitsevista. Erityisesti heille pysyvä hoitosuhde olisi äärimmäisen tärkeää.

Potilaat myös arvostavat pysyvää hoitosuhdetta. Viimeisten vuosien aikana jatkuvuus vastaanotoilla on kuitenkin vähentynyt. Potilaiden turvattomuus on lisääntynyt ja se synnyttää tarvetta lisäkäynteihin.

Riitta Kuismanen

sote-alan opettaja, kunnanvaltuutettu, aluevaaliehdokas (kd.), Pirkkala