Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Koronavirus ei katoa toiveajattelulla – "Reagointi on ollut häkellyttävän hidasta"

Hallitus antoi syksyllä kansalle ruusunpunaisen virheellisen kuvan koronaepidemian hälvenemisestä. Deltamuunnosta ei lupauksista huolimatta ole saatu hallintaan, ja rajusti leviävä omikron on muuttanut pandemian luonnetta ratkaisevasti.

Reagointi tautitilanteeseen on ollut häkellyttävän hidasta. Kouluissa tapahtuviin tartuntoihin tai pitkittyneen koronataudin uhkaan ei ole kiinnitetty riittävää huomiota. Muissa maissa tehdyistä virheistä monet on toistettu Suomessa lähes sellaisenaan.

Pandemia ei kuitenkaan katoa toiveajattelulla. Koronavirus on tahdoton ja leviämisestään täysin tiedoton tietorypäs, jonka kanssa on mahdotonta neuvotella. Evolutiivinen paine suosii jatkossakin niitä viruksen muotoja, jotka monistuvat ja leviävät tehokkaasti solusta ja varsinkin elimistöstä toiseen.

Viruksen muuntuminen vaarattomammaksi lienee toiveajattelua ainakin lyhyellä tähtäimellä. Todennäköisempää on, että koronaviruksen levitessä yhä laajemmalle luonnonvalinnan voimat kohdistuvat myös ihmiskuntaan.

Kuolemien ja vakavien sairastumisten estämiseksi pandemian torjunnassa on toimittava erittäin määrätietoisesti. Valitettavan hitaasti etenevistä rokotuksista on uudessakin tilanteessa apua erityisesti vakavaa tautimuotoa vastaan, mutta ne eivät nykymuotoisina yksin riitä taltuttamaan pandemiaa.

Koronapassi on puolestaan pettänyt sille asetetut suuret odotukset tartuntojen levittyä erityisesti tiiviissä joukkokokoontumisissa.

Koronapassi on pettänyt sille asetetut odotukset.

Nopeasti muuntuvan viruksen leviämisen ehkäisyyn tarvitaan rokotusten ohella lukuisia toimia hyvälaatuisista maskeista ja laajamittaisesta testauksesta alkaen. Hengityssuojainten ja kotitestien hintaa on syytä alentaa viipymättä poistamalla niiltä arvonlisävero.

Monet maat jopa jakavat kansalaisilleen ilmaisia kotitestejä pienentäen samalla julkisen testikapasiteetin tarvetta. Monia muita hyödyllisiä koronaviruksen torjuntakeinoja on esitelty muun muassa Eroon koronasta -työryhmän muistioissa.

Poikkeuksellinen vuosi 2021 on onneksi pian lopussa. Toivotan kaikille Tamperelaisen lukijoille rauhallista joulua sekä hyvää uutta vuotta 2022!

Kirjoittaja on ylöjärveläinen kansanedustaja (ps.), DI ja KTM.