Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Aluevaaleissa ratkeaa palvelujen tulevaisuus – "Tarvitaan osaavia päättäjiä"

Tammikuun aluevaalit ovat tärkeät. Hallitus on luonut vasta hallintomallin – nyt on aika pelastaa palvelut. Todellinen sote-uudistus on käytännössä vasta edessä.

Uusissa aluevaltuustoissa ratkaistaan terveydenhuoltomme, vanhusten ja lapsiperheiden palvelujen, mielenterveyspalvelujen ja pelastusalan tulevaisuus.

Kotiseutuni ja sen ihmisten palvelujen puolesta koen tärkeäksi olla mukana ensimmäisissä aluevaaleissa. Nähdäkseni päättäjien osaaminen korostuu aivan erityisesti nyt, kun uudet hyvinvointialueet perustetaan.

Aluevaltuutetun tehtävä ei ole kokopäiväinen työ, vaan se on tarkoitettu yhdistettäväksi erilaisiin vaativiinkin päätoimisiin töihin.

Hyvinvointialueille tarvitaan osaavia päättäjiä, jotka ymmärtävät taloudesta ja tuntevat uuden lainsäädännön. Valmiit verkostot ja Pirkanmaan tuntemus ovat tarpeen, jotta voi tehokkaasti vaikuttaa. Ihmisten palvelujen pelastamisessa hyödyllistä on nähdäkseni myös se, että Pirkanmaan aluevaltuustosta on suora yhteys eduskuntaan.

Maakuntavaltuuston puheenjohtajana olen ollut mukana Pirkanmaan hyvinvointialueen valmistelussa, ja nähdäkseni tavoitteenamme tulee olla onnistua uudistuksen toimeenpanossa parhaiten Suomessa.

Hallitus on luonut vasta hallintomallin – nyt on aika pelastaa palvelut.

Hoitajapula ja koronapandemia koettelevat terveydenhuoltomme kantokykyä. Henkilöstön työoloista on onnistuttava huolehtimaan ja palvelujen pitää toimia koko ajan, vaikka uudistuksen aikataulu ja ajankohta ovat vähintäänkin haastavia.

Suurena huolena on se, miten rahat saadaan riittämään, kun sote-malli pikemminkin kasvattaa kustannuksia ja byrokratiaa. Velaksi eläminen tulevien sukupolvien kustannuksella tai loputtomat veronkorotukset eivät ole vaihtoehtoja. Sanon ei uudelle maakuntaverolle.

Nykyisessä elämäntilanteessani äitinä ja ikääntyvien vanhempien tyttärenä palveluiden käyttäjän näkökulma on tullut tutuksi.

Työskentelen sen puolesta, että ennaltaehkäisyyn panostetaan ja jokainen saa apua silloin, kun sitä tarvitsee, eikä hoitoonpääsy Pirkanmaalla ole kiinni asuinpaikasta tai lompakon paksuudesta.

Kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu ja aluevaaliehdokas (kok.).