Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vieraskynä Huutolais-Suomi on totta! – "Kukaan ei halua tietää, mikä on ikääntyvän suomalaisen arki tänään"

Nykyihmiset harvemmin lukevat sosiaalipolitiikan tai muutakaan historiaa.

Yhä harvemmalla on muistissa vanhempiensa tarinoita ajoista, jolloin heidän vanhempansa olivat lapsia, Suomesta, jossa he elivät.

Huutolaisuus oli Suomessa 1800-luvulta 1930-luvulle asti ”sosiaalihuollon” järjestelmä, jossa kunta luovutti huutokauppaa muistuttavassa tilaisuudessa elatusta vailla olleen lapsen tämän ylläpidosta vähiten rahaa vaatineelle perheelle tai henkilölle.

Virallisesti sen piti loppua 1923, kun köyhäinhoitolaki astui voimaan. Se oli laki jota ei juuri valvottu. Viimeinen varmuudella pidetty huutolaishuutokauppa pidettiin 1935! Tämänkin jälkeen lapsia sijoitettiin rahaa vastaan vielä 1940- luvulla.

Tämä oli yhteiskunnan omaa orjakauppaa ja orjatyötä, jossa kauppatavarana olivat puolustuskyvyttömät lapset, kohtelu oli julmaa ja väkivalta arkipäivää.

Huutolaiset eivät hoilanneet televisiossa elämänsä biisiä, huutaneet ja raivonneet somessa.

Ikäihmisten kohtalona on nyt olla huutolaisia.

Heidät vaiennettiin ja he vaikenivat. Häpeän siirtymä näkyi vuosikymmeniä, vaikka sotien jälkeinen hyvinvointi lisääntyi.

Ja tästä ajasta on kulunut vain vajaa sata vaivaista vuotta.

Joulun yltäkylläisyyden vaihduttua ähkyksi eli 28.12. oli se päivä kun huutolaisia kaupattiin. Nyt päivää vietetään viattomien lasten päivänä.

Tänä päivänä huutolaisyhteiskunta on tehnyt paluun Suomeen.

Ulkomaiset pääomasijoittajat ovat nähneet mahdollisuutensa, hankkineet hoivakotiketjuja omistukseensa tietäen, että yhtä takuuvarmasti sijoitus tuottaa voittoa väestön vanhetessa siinä missä sähkönsiirtoverokin, joka sekin virtaa myös ulkomaisten sijoittajien taskuihin.

Ikäihmisten kohtalona on nyt olla huutolaisia, joiden elämästä päättää se, kuka halvimman tarjouksen tekee.

Nälkiintyminen laitoksissa on totta. Volttia heitellään, kun ruokalähetit pyöräilee pitsoja ja karkkia ympäri kaupunkeja, mutta kukaan ei halua tietää, mitä on ikääntyvän suomalaisen arki tänään.

Koronakuolemat lisääntyvät laitoksissa. Virus ei astu sisään sähköisesti.

Vähäinen henkilökunta ei ehdi, viitsi tai jaksa.

Mitä jos muistaisimme jouluna tämän? Emme voi olla viattomia, viattomien lasten päivänäkään 28.12.

Kirjoittaja on Tamperelaisen vieraskynä.