Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Unohdetaan suorittaminen ainakin jouluna – "On syytä miettiä, mitä pitäisi muuttaa"

Jälleen on kuultu surullisia uutisia opiskelijoiden ja koululaisten mielenterveysongelmista. On jopa arveltu niiden johtuvan yksinopiskelusta.

On kuitenkin ehkä toinenkin mahdollisuus? Kun nykyään suorittaminen on suoranainen vaatimus menestyksekkääseen tulevaisuuteen, saattaa hyvinkin olla mahdollista, että siitä löytyy jopa ongelman ydin.

Vaikka me ihmiset olemme varustetut erilaisilla luojanlahjoilla, vaaditaan meiltä kaikilta nykyisen katsannon mukaisia ammattitutkintoja.

Kriteeriksi on muodostunut, että kolme akateemista loppututkintoa suoritetuksi saanut on parempi työntekijä kuin toinen, vähempään opiskeluaikaan jäänyt. Ylimääräisiä hermovaivoja aiheuttaa myös ainevalintojen runsaus. Pitää suorittaa. Usein vaatimus tulee opiskelijan ulkopuolelta.

Kun me ihmiset emme ole samanlaisia, on syytä miettiä, mitä pitäisi muuttaa. Kuka mittaa ihmisen henkisen tason pelkästään todistusten määrällä? Voisiko olla mahdollista, että joku paljon opiskellut on tunne-elämältään kehittymätön ja kaikenlaisten materialististen arvojen suoranainen orja?

Mikäli häneltä puuttuu ihmisyys, on hän taatusti paljon vajavaisempi, kuin hänen vähemmän opiskellut ja vaatimattomampia laitteita omistava lähimmäisensä. Ihminen ei yrityksistään huolimatta onneksi ole kyborgi, puolikone, eikä materiaalinen vauraus nosta häntä millekään ylemmälle henkiselle tasolle.

Nykyään suorittaminen on suoranainen vaatimus menestyksekkääseen tulevaisuuteen

Jouluna on hyvä tilaisuus palata kaikkein tärkeimmille elämänalueille – olla ymmärtävä lähimmäinen. Se auttaa myös mielenterveyteen.

Lauri Ruippo

Tampere