Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Perhelääkärit perusterveydenhuoltoon – "Nyt olisi mahdollisuus tehdä kunnon remontti..."

Lääkärille pääsy on perusterveydenhuollossa monella alueella pitkän odottelun päässä. Mikäli sote-uudistuksen tavoitteet nopeammasta hoitoon pääsystä ja yhdenvertaisista palveluista halutaan toteutuvan, on perusterveydenhuollon organisaatioille ja prosesseille tehtävä jotain!

Pidän hyvänä eurooppalaista perhelääkärimallia. Perhelääkärimallissa yrittäjinä toimivat perhelääkärit hoitavat perusterveydenhuollon lääkäri- ja hoitajakäynnit. Hyvinvointialue voisi tehdä suoraan sopimukset yrittäjien kanssa tai Kela voisi toimia vakuuttajana. Rahoitusmalli varmasti löytyy.

Yrittäjällä tulisi olla kiinteä vastaanotto ja mahdollisuus mennä asiakkaan luokse. Tarvittavat kuvantamiset voidaan hoitaa nykyisten terveyskeskusten kuvantamisyksiköissä, joita kohtuullisen kattavasti on maakunnassa.

Erikoissairaanhoitoon perhelääkäri tekisi lähetteen, kuten nyt terveyskeskuslääkäri. Kanta-arkistoon tallentuu järjestelmästä riippumatta asiakkaiden tiedot, mutta parhaiten tieto kulkisi, jos kaikki käyttäisivät alueella samaa järjestelmää. Perhelääkärijärjestelmässä kotisairaalatyyppinen toiminta lisääntyisi, mutta jatkossakin meillä on oltava terveyskeskussairaaloissa vuodeosastopaikkoja, joissa voidaan antaa sairaalatasoista hoitoa ja varmistaa turvallinen kotiutuminen vaikkapa erikoissairaanhoidossa tehdyn toimenpiteen jälkeen.

Mallin kylkeen pitää kehittää laatua ja saatavuutta seuraava mittaristo, jotta verorahoilla todella saadaan sitä mitä tilataan. Vastaanotolle pääsyä seurattaisiin, samoin asiakastyytyväisyyttä ja ehkä myös yksittäisen asiakkaan käyntikertoja. Mittareiden tuottama tieto olisi julkisesti nähtävillä vaikkapa hyvinvointialueen nettisivuilla.

Perhelääkärimalli ohjaa, mittariston kanssa, yrittäjää ottamaan sen verran asiakkaita kuin hän pystyy tosiasiallisesti hoitamaan annettujen laatuvaatimusten ja vastaanotolle pääsyn aikarajojen puitteissa.

Mallin kylkeen pitää kehittää laatua ja saatavuutta seuraava mittaristo.

Näin varmistetaan, että hoitoon pääsee ja se on laadukasta ja vaikuttavaa. Oikeaan aikaan saatu hoito, paitsi säästää kustannuksia esim. erikoissairaanhoidossa, antaa parempaa elämänlaatua meille kaikille.

Nyt olisi mahdollisuus yhdessä tehdä kunnon remontti peruspalveluihin, koska näyttää siltä, että mallilla on kannatusta useamman puolueen keskuudessa.

Henri Lindholm aluevaaliehdokas (kok.) sairaanhoitaja, AMK Lempäälä