Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Pelastustoimea ja ensihoitoa ei saa unohtaa uudistuksessa – "riittävät resurssit ovat hyvinvointialueiden turvallisuuden tae"

Pelastustoimi- ja ensihoito on ihmisten ja yhteiskunnan turvallisuuden kannalta kriittinen toimija, jonka toimintavalmiudesta on huolehdittava.

Pelastustoimen ydintehtävänä on ennakoida ja hallita riskejä sekä turvata ihmishenkiä ja omaisuutta. Pelastustoimen palveluihin ja palvelutasoon vaikuttavat ratkaisut tehdään aluevaltuustoissa.

Pelastus- ja ensihoidon toimintaedellytykset on turvattava kaikilla alueilla. Se edellyttää , että pelastustoimessa tunnistettu 81 miljoonan euron rahoitusvaje paikataan. Riittävät pelastustoimen pelastustoimen resurssit ovat uusien hyvinvointialueiden turvallisuuden tae.

Osaavat ammattilaiset ovat turvallisuuden perusta. Arvioiden mukaan vuoteen 2030 mennessä tarvitaan noin 2500 uutta pelastajaa. Siksi henkilöstövajeeseen on puututtava nyt. Alan veto- ja pitovoimaa on parannettava. Tärkeä asia on myös turvata sopimuspalokuntalaisten toimintaedellytykset ja resurssit.

Ammattilaisten palkkojen rakenteelliset epäkohdat on korjattava. Pelastusalojen ammattilaisten palkkausta on kehitettävä ja pidettävä huolta sen kilpailukykyisyydestä. Henkilöstöllä on myös oltava riittävät vaikutusmahdollisuudet omaan työhönsä ja työolosuhteisiin.

Työturvallisuudesta ja työhyvinvoinnista on pidettävä huolta. Yhdenvertaiset pelastus- ja ensihoitopalvelut on turvattava koko maassa. Paloautot ja ambulanssit on pidettävä lähellä ihmisiä, koska hädän hetkellä nopea apu on elintärkeää sekä kasvukeskuksissa, että harvaan asutuilla alueilla.

Turvallisuus on kansalaisten perusoikeus.

Pelastustoimen ja ensihoidon synergiaetu on turvattava osana pelastustoimen palveluja. Pelastuslaitosten on voitava jatkossakin tuottaa ensihoitopalveluja terveydenhuollolle. Henkilöstön asema on turvattava muutoksessa.

Pelastuslaitoksen organisaatiomallin tulee perustua pelastustoimen tarpeisiin. Organisaatiomallista päätettäessä on otettava huomioon , että pelastustoimi on lähipalvelujen lisäksi valtakunnallinen organisaatio.

Pelastustoimessa on myös merkittäviä menopaineita tuleville vuosille, palvelutasopuutteiden korjaaminen, varallaolojärjestelmän muutos, paloasemarakennusten korjausvelka, ICT-järjestelmämuutokset sekä öljy- ja kemikaalivahinkojen torjunnan rahoitusvajeesta. Turvallisuus on kansalaisten perusoikeus.

Lahtinen Jarkko aluevaaliehdokas (kesk.) palomies ensihoitaja Lempäälä