Lukijalta | "Etkö jaksaisi herätä aamulla kouluun?" – Kouluaamut muutettava myöhemmiksi

Etkö jaksaisi herätä aamulla kouluun? Ovatko oppimistuloksesi heikkoja? Monella nuorella on kahdeksan aamuina vaikea herätä.

Teini-iässä unirytmi siirtyy luonnostaan pari tuntia myöhemmäksi. Jos nukkumaanmeno on venähtänyt, haluaa yleensä siirtää heräämistä myöhemmäksi, jolloin aamulla tulee kiire.

Jotkut saattavat jättää ajanpuutteen vuoksi aamupalan syömättä, jolloin koulussa tulee kova nälkä. Nälän ja unen vähäisyyden takia koulussa on vaikea keskittyä sekä voi olla huonovointisuutta ja päänsärkyä. Kun koulun jälkeenkin väsyttää, nuori saattaa ottaa päiväunet, jotka venyvät monesti liian pitkiksi eikä yöllä saa taas unta.

Kouluun heräämistä auttaisi jo puolta tuntia myöhempi herätys. Silloin aamulla heräisi virkeämpänä, eikä tulisi niin kiire. Talvisin olisi myös valoisampaa, jolloin ulkona on turvallisempi liikkua. Myös koulun jälkeen olisi vielä energiaa mennä harrastuksiin sekä viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Illalla voisi mennä nukkumaan stressaamatta unen määrästä.

On tutkittu, että nuorten arvosanat paranisivat ja tunneilta jäisi oikeasti jotain mieleen, kun yöllä on nukkunut riittävästi.

Suomen lainsäädännössä ei määritellä koulun alkamisaikaa. Yhdysvalloissa ja Ruotsissa on kokeiltu myöhempiä kouluaamuja, ja tulokset ovat olleet myönteisiä.

Viivi Hyrkäs

Kaarilan koulu

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut