Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Mitä mahtuu Ruotulaan? – "Vertailusta huolimatta ratikka ja asuinalue ovat Ruotulan tulevaisuuden realiteetit"

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan viime viikolla sen, että Ruotulan alueen tulevaisuuden selvittämistä jatketaan viiden erilaisen vaihtoehdon avulla. Alueella on tällä hetkellä muun muassa golfkenttä ja frisbeegolfkenttä. Alueen maankäyttöä ollaan laittamassa uusiksi ratikkalinjauksen takia.

Ensimmäisessä eli perinteisessä 0-vaihtoehdossa alueella ei tehdä mitään. 0+:ssa alueen läpi kulkisi ratikka kohti Koilliskeskusta. Varsinaisissa kolmessa vaihtoehdossa alueelle tulisi asuinalue tuhansille asukkaille. Yhdessä säilyisi golfkenttä, toisessa frisbeegolfkenttä ja kolmannessa kumpikin supistetussa muodossa. Vaihtoehdoista tehdään vaikutusten arviointi tulevan päätöksenteon tueksi. Yleissuunnitelman pitäisi valmistua tänä vuonna ja sen pohjalta alettaisiin tehdä asemakaavaa.

Jo etukäteen on selvää, että Ruotulan tulevaisuus on ensi vuoden isoja puheenaiheita. Alueella menevät ristiin monenlaiset intressit ja poliittiset intohimot.

Kovassa käytössä olevan golfkentän ja hittilajiksi nousseen frisbeegolfin kilpailuttaminen on jo herättänyt tunteita. Jälkimmäisen säilyttämiseksi kerättiin jo 18 000 nimen adressi. Vitosvaihtoehto eli kummankin säilyttäminen on lienee kummallekin huono kompromissi. Samassa yhteydessä selvitetään kummallekin myös vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja muualta.

Samalta viivalta golf ja frisbeegolf eivät muutenkaan lähde. Pormestariohjelman mukaan ”Ruotulan alue kaavoitetaan, jonka yhteydessä golf-kenttä siirretään osittain” eli asuntorakentamiselle päätyvä alue korvataan laajennuksella nykyisen kentän pohjoispuolelta.

Poliittisina mausteina sopassa ovat lisäksi muun muassa kritiikki ratikan jatkorakentamista kohtaan ja huoli Kaupin luontoarvojen menettämisestä, jos golfkenttä siirtyy osittain Kaupin puolella Niihamaa kohti.

Vertailusta huolimatta ratikka ja asuinalue ovat Ruotulan tulevaisuuden realiteetit. Siksi vertailu ja suunnittelu kannattaa hoitaa huolella ja taiten, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä ja töihinkin päästäisiin ilman pitkää valituskierrosta.