Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Se tulee sittenkin – "Olin väärässä ja uudistus on pitkän jauhamisen jälkeen toteutumassa..."

Valtakunnassa yritettiin vuosikausia uudistaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämistä. Hallitus toisensa perään kirjasi hallitusohjelmaan palvelujen uudistamisen, mutta valmista ei koskaan saatu aikaiseksi.

En itsekään uskonut uudistuksen toteutuvan, mutta olin väärässä ja uudistus on pitkän jauhamisen jälkeen toteutumassa vuoden 2023 alusta.

Uudistuksen julkiselle taloudelle aiheuttamista hyödyistä ja myös kustannuksista ei kuitenkaan ole luotettavia laskelmia, joten yllätyksiä saattaa olla tulossa. Tietojärjestelmien hankinta ja palkkojen harmonisointi aiheuttaa erittäin suuret lisäkustannukset. Mitenköhän toimintoja saadaan tehostetuksi niin, että aiheutuvat lisäkustannukset katetaan, kun pelkästään 97 000 asukkaan Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä palkkaharmonisointi nostaa kustannuksia peräti 29,2 miljoonalla eurolla?

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi marraskuussa ensi vuoden talousarvion. Valtuusto ei halunnut puuttua kaupunkilaisten palvelujen määrään tai laatuun eikä verotuksen tasoon, vaikka palvelujen järjestämisestä aiheutuvat menot kasvavat tuloja enemmän.

Niinpä noin kahden miljardin euron toimintamenoista koostuvan talousarvion tilikauden tulos on 26,6 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Ensi vuoden tuloksesta on kuitenkin mahdollista saada talousarviota parempi, jos kaupungin toimintayksiköt noudattavat valtuuston hyväksymää talousarviota tarkasti.

En itsekään uskonut uudistuksen toteutuvan, mutta olin väärässä.

Lisäksi koronapandemiasta ei saisi aiheutua enää kustannuksia, työttömyysasteen tulee pienentyä ja verotulojen kertyä arvioidusti. Talousarviota paremman tuloksen saavuttaminen ei siis ole ollenkaan varmaa.

Vuonna 2023 kaupungin budjetista poistuu sote-uudistuksen myötä menoja ja tuloja arviolta noin 900 miljoonaa euroa. Uudistuksen lopulliset vaikutukset tiedetään vuoden 2023 lopulla. Näin ollen vuosien 2023 ja 2024 talousarvioiden valmisteluun sisältyy erityisen suuria epävarmuustekijöitä. Varmaa ainoastaan on se, että työtä riittää valtavasti ja monenlaisia yllätyksiä on luvassa. Toivottavasti saataisiin myös joitain positiivisiakin yllätyksiä.

Kirjoittaja on Tampereen kaupungin talousjohtaja.