Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Hyvinvointialueelle ei saa pystyttää raja-aitoja – "Asukkaille pitää jakaa ajoissa ja riittävästi tietoa..."

Vuoden kuluttua sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta ja sairaanhoitopiiriltä hyvinvointialueille ja jo pitkään valmisteltu sote-uudistus toteutuu.

Kaikki organisoidaan uudelleen, kun kuntien järjestämät palvelut kootaan yhteen Pirkanmaan hyvinvointialueelle.

Tavoitteena on turvata palvelut tulevaisuudessa väestön ikääntyessä ja palvelujen tarpeen kasvaessa. Suuri yhteinen haaste on tällä hetkellä työvoimapula.

Palvelut eivät saa heiketä ja niiden pitää jatkua saumattomasti vaikka noin 18 000 hengen työnantaja vaihtuu.

Yli puolelle miljoonalle asukkaalle sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä vastaa tulevaisuudessa yksi organisaatio, Pirkanmaan hyvinvointialue 23 kunnan ja sairaanhoitopiirin sijaan. Tämä on valtava hallinnollinen muutos. Asukkaille pitää jakaa ajoissa ja riittävästi tietoa siitä, mitä uudistus asukkaiden kannalta merkitsee.

Vaaleissa tammikuussa valitaan alueelle valtuusto, joka linjaa palvelujen järjestämistä ja jakaa käytettävissä olevat voimavarat.

Asukkaille pitää jakaa ajoissa ja riittävästi tietoa siitä, mitä uudistus asukkaiden kannalta merkitsee.

Vaalit ovat erittäin tärkeät, koska sosiaali- ja terveyspalvelut ja pelastustoimi koskevat meitä kaikkia. Soteuudistuksen valmistelu on jo onneksi pitkällä Pirkanmaalla, mutta siitä huolimatta kiirekin voi tulla. Uudistuksen käytännön toteutukseen on aikaa vain vuosi.

On tärkeää, että Pirkanmaalla ei vain koota yhteen olemassa olevia palveluja vaan luodaan uutta ja nykyistä parempaa. Tähän on kyllä hyvät mahdollisuudet. Pirkanmaalla on varmasti Suomen parhaat voimavarat maan parhaaseen palveluun.

Osaava henkilöstö eri kunnissa, yliopistollinen sairaala ja terveys- ja sosiaalihuollon koulutus, yritykset, palvelua tarjoavat järjestöt ja pelastustoimi muodostavat erittäin hyvän kokonaisuuden palvelujen turvaamiseksi.

Kaikki voimavarat pitää olla käytössä, niin julkinen, yksityinen kuin kolmaskin sektori. Raja-aitoja ei pidä pystyttää. Johtamisen haasteet ovat erittäin suuret. Johtamisessa onnistuminen takaa palvelujen toimimisen asukkaiden kannalta parhaalla tavalla.

Hyvinvointialueen ja kuntien hyvä yhteistyö on edellytys väestön terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiselle. Molempien organisaatioiden päätehtävä on palvella asukkaita ja edistää asukkaiden hyvinvointia.

Anneli Taina kaupunginvaltuutettu (kok.), Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen ja aluevaaliehdokas.