Vieraskynä Kulttuuria se on liikennekin – "Pinna kiristyy. Eikö siihen voisi löytää muun purkautumistien kuin liikenne?"

Suurissa kaupungeissa, joista osasta liikenneoppia Tampereelle on haettu, liikenne soljuu.

Pyöräilijät pyöräilevät, bussit ja ratikat kulkevat ja jalankulkijatkin uskaltavat turvallisesti liikkua. Esimerkiksi käy Kööpenhamina, jossa väkeä on tuplat mitä Tampereella.

On pakko. Muuten ei sovi.

Tampereella on kaksi vitsiä, jotka eivät naurata: punainen valo risteyksessä ja suojatie.

On ihan sama, ollaanko kaupungin sydämessä, sen houkuttelevimmassa osassa vai lähiössä.

Ei ole väliä onko se liikennelaitoksen bussi tai muu auto, keltaisella lisätään vauhtia ja päin punaisia ajetaan ihan tietoisesti.

Pinna kiristyy. Eikö siihen voisi löytää muun purkautumistien kuin liikenne?

Monesti mietin, siinä kun seison suojatien reunalla, ja uraäiti kaahaa kännykkä korvallaan ohi ajattelemattakaan, että pitäisikö ehkä pysähtyä. Mitä hänen päässään liikkuisi, jos hänen oma lapsensa olisi siinä, arpikoimassa milloin uskaltaa astua turvallisesti suojatielle.

Stereotypiaa ei voi tehdä iän, sukupuolen tai etnisen taustan perusteella. Tämä on tamperelainen tapa.

Hämäläisyyteen kuuluu tietty hitaus, Tampereella se näkyy liikennevalolähdöissä. Vetoketju ei kulje. Tampereen heilin palttoossa on nappeja harvakseltaan. Jono venyy ja vanuu , kun väli kasvaa ja vain muutama auto ehtii lähteä liikkeelle. Kiirehan se siinä tulee.

Pimeässä marraskuussa pyöräilijäkin sonnustautuu mustaan ja muista liikkujista välittämättä ottaa alamäestä kaiken hyödyn irti. Pääkään ei liikahda sivulle kun hän lähestyy risteystä tai suojatietä - hänellähän on kaikki maailman oikeudet. Ihan sama risteääkö tie jalankulkijan tai autotien kanssa.

Kun asenteisiin vaikuttaminen on hidasta, voisiko muutosta odoteltaessa pyörätiehenkin tehdä hidasteita , jyrsiä uria sopivasti ennen risteystä, tai lainata näit katuun kiinnitettäviä töyssyjä?

Ehkä kaikki onkin vaan koronan syytä? Piittaamattomuus ja itsekkyys on nostanut päätään. Pinna kiristyy.

Eikö siihen voisi löytää muun purkautumistien kuin liikenne?

kirjoittaja on Tamperelaisen vieraskynä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut