Lukijalta | Hervannan neuvolaan työntekijöille tarvitaan lisää tukea – "Lapsi, joka jossain toisessa kaupunginosassa pääsisi esimerkiksi puheterapiaan, ei Hervannassa välttämättä pääse"

Sain huolestuttavan viestin Hervannan neuvolan henkilökunnalta. Nykyisillä resursseilla Hervannan neuvolan tiimi ei selviä töistään. Neuvolan asiakaskunnasta suuri osa tarvitsee erittäin paljon moniammatillista, pitkäkestoista ja erityistä tukea. Henkilökunta uupuu ja alkaa kyynistyä.

Hervannan neuvolan tiimin oman karkean arvion mukaan asiakasperheistä 45 prosenttia puhuu kotikielenään jotain muuta kieltä kuin suomea.

Tiimin kirjeestä käyvät ilmi asiakastyön jokapäiväiset ongelmat: kielimuuri, tulkkipalvelujen runsas tarve, materiaalien puutteellisuus, ajan puute. Maahanmuuttajaperhe tarvitsisi monesti kaksinkertaisen ajan, jotta kaikki tarvittavat asiat pystyttäisiin käymään läpi.

Kielimuuria suurempana ongelmana henkilökunta näkee kulttuuritaustan erilaisuuden. Perheiden käsitys tavanomaisesta perhe-elämästä ja lapsiperheen arjesta eroaa hyvin suuresti kantaväestön käsityksestä. Monessa perheessä kasvatusongelmien ratkaisuna nähdään fyysinen kuritusväkivalta.

Perheillä ei ole tukiverkkoja. Yhteistyötä vaikeuttavat asiakkaiden ennakkoluulot, joita heillä on muun muassa kuntoutusta ja mielenterveyspalveluja kohtaan.

On selvää, että näiden perheiden kohdalla neuvolan kannatteleva rooli on erittäin suuri.

On selvää, että näiden perheiden kohdalla neuvolan kannatteleva rooli on erittäin suuri.

Maahanmuuttajaperheiden suuren palvelutarpeen vuoksi perheet Hervannassa ovat epätasa-arvoisessa asemassa suhteessa kaupungin muihin alueisiin. Lapsi, joka jossain toisessa kaupunginosassa pääsisi esimerkiksi puheterapiaan, ei Hervannassa välttämättä pääse. Samat palvelut ja tukitoimet kuuluvat kaikille tamperelaisille lapsille ja perheille osoitteesta riippumatta.

Tiimillä on useita ehdotuksia tilanteen ratkaisemiseksi: Hervantaan tarvitaan lisää terveydenhoitajia, perhetyöntekijä ja sosiaalityöntekijän säännölliset käynnit. Viisasta olisi myös ottaa oppia pääkaupunkiseudun maahanmuuttajatyöstä.

Tilanne ei voi jatkua näin. Olemme pulassa, jos nykyiset ammattilaiset eivät jaksa työssään.

Anni Molari

sairaanhoitaja

kaupunginvaltuutettu (ps), aluevaaliehdokas

Tampere

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut