Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Historian pahin rosvo – "Jukka Gustafsson on yksi koko maamme historian pahimmista rosvoista"

Miltä teistä - hyvät lukijani - tuntuisi lukea ensimmäiseksi aamulla sähköpostista seuraavaa.

”Jukka Gustafsson on yksi koko maamme historian pahimmista rosvoista. Ryöstänyt vuosikymmenistä toiseen köyhät ja ongelmaiset ja nyt on vielä tuhoamassa ihmisten ammatteja. Samalla tuhotaan suomalainen yhtiö Veikkaus.”

Tämä lainaus ei ole ollenkaan pahimmasta päästä. Tähän maalittamiseen liittyy vahvasti organisoitua toimintaa, koska samoja ja samankaltaisia viestejä voi tulla kymmeniä. Minulla on jokin arvio näistä taustatahoista, mutta jätän valistuneen lukijani itse pääteltäväksi mikä tai mitkä ne voisivat olla.

Usein tulee pohdittua mikä saa ihmisen käyttäytymään tosi ilkeästi, ala-arvoisesti toista ihmistä kohtaan. Yhden mielenkiintoisen näkökulman tarjoaa Helsingin Sanomien esihenkilö Saska Saarikoski kolumnissaan (28.11.) ”Heimopolitiikassa ei ole demokratian ritareita”.

Saarikoskenkin mukaan iso ongelma liittyy sosiaaliseen mediaan, josta joskus odotettiin demokraattisen keskustelun pelastajaa, mutta monasti some toimii juuri päinvastoin.

Minusta on selvästi kysymys eräänlaisesta lahkolaisuudesta. Löydän edestäni hyvin anti-humanistista ihmiskäsitystä, empatian puutetta, kyvyttömyyttä asettua heikomman puolelle Suomessa ja maailmassa. Yhteisvastuu ja solidaarisuus loistavat poissaolollaan.

Jukka Gustafsson on yksi koko maamme historian pahimmista rosvoista.

Saarikoski lainaa hienosti kenties maailman tunnetuinta taloustieteilijää J.M. Keynesiä, joka vastasi kriitikoilleen: ”Kun tosiasiat muuttuvat, minä muutan mieltäni, mitä te teette?”

Ilmapiiri myös Suomen Eduskunnassa on muuttunut huonoon suuntaan. Puhutaan toisten ohi.

Käytetään kovaa kieltä. Olen sanonut muutamalle ps-edustajalle, että jos teistä tulee vaalien jälkeen hallituspuolue, niin moni löytää edestään mitä on talossa tullut sanottua. Keskustelun tasoa on varaa parantaa niin oppositiossa kuin koko porukassakin.

Palaan alun ”pahin rosvo” -palautteeseen. Olen muutamille irvailijoille vastannut asiallisesti ja korjannut vääriä väitteitä. Mutta jos mahdollista niin uusi vastaus on ollut entistäkin ilkeämpi, joten annetaan olla.

kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja (sd.)