Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Tervemenoa Nokian jäähalliin

Nimistötutkijat valitsevat joka syksy vuoden nimen. Viime vuonna palkittiin Tikkurilan kirkko, joka oli ollut myös seurakuntalaisten oma suosikki. Asiantuntijat pitivät vantaalaiskirkon nimivalintaa onnistuneena, sillä sehän kuvaa kohdettaan todella selkeästi. Tällainen nimi on helppo muistaa ja käyttää.

Viime vuoden kilpailussa ei Tampereen aseman kupeeseen valmistuvalla uudella jäähallilla ollut mitään mahdollisuuksia. Uros Livelle eivät nauraneet vain kielitieteilijät.

Kun ensimmäisellä nimisponsorilla alkoi pyyhkiä huonosti, avautui kuitenkin mahdollisuus uuteen yritykseen. Nyt olisi voitu ottaa mallia nimikilpailun voittajasta ja hyödyntää vantaalaisten menestysreseptiä!

Mitä vielä, tälläkään kertaa ei kisassa pärjätty. Vuoden 2021 nimeksi valittiin Koronavilkku, eivätkä tamperelaiset päässeet edes ehdolle. Hallistahan oli tullut nyt Nokia Arena, mutta ei sekään sitten lämmittänyt nimistötutkijoiden mieltä. Toistaiseksi ainoa voittajamme on yhä pääpotin vuonna 2017 korjannut klassikko, Tampereen yliopisto.

Mikä uudessa nimessä sitten hiertää? Koska urheiluväki on tainnut nukkua äidinkielentunneilla, selitän selkeästi. Tämäkään nimi ei ole suomea.

Meillä kirjoitetaan esimerkiksi teatteri, ooppera tai areena – ei teateri, opera tai arena. Areenassa pitäisi olla kaksi e-kirjainta, aivan kuin jäähallissa on kaksi ällää.

Ei teateri, opera tai arena.

Tällaisissa nimissä käytetään myös yleensä genetiiviä. Niinpä toimittajat ovat jo ryhtyneet kirjoittamaan oikeakielisesti Tampereen areenasta, jolla voisi pärjäillä ihan nimikilpailuissakin.

Silloin tulee myös sijainti kerrottua oikein, vaikka lähijuna viekin Nokialta uuteen halliin vain varttitunnissa.

Onneksi mainosmiehet eivät määrää, miten kaupunkilaiset uutta rakennusta lopulta kutsuvat. Helsingin Töölöön rakennetulla jalkapallostadionillakin on jo neljäs nimisponsori menossa, eikä kukaan pysy niiden perässä. Mutta kuntaliitoksen turvin voisi nykyisestäkin nimestä kypsyä varma nimikilpailujen voittaja: Nokian jäähalli.

kirjoittaja on tutkimusvapaalla oleva Työväenmuseo Werstaan johtaja