Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Onko pakko paras konsultti?

Politiikassa käy kuhina hyvinvointialueiden käynnistymisestä. Kaikki eivät pidä uudistusta onnistuneena saatikka tykkää siitä, koska se vie valtaa ja resursseja uudelle hallinnon tasolle. Kannattajat puolestaan pitävät pakotettuja hyvinvointialueita ainoana vaihtoehtona, koska vapaaehtoisin toimin soteuudistus ei ole edennyt.

Suuria odotettiin myös maankäyttö- ja rakennuslain uudistamiselta. Nyt tilanne on se, että kehitys on kulkenut vanhan lainsäädännön ohi, mutta näköpiirissä ei ole vieläkään kokonaisuudistusta. Moni taho esittää, että lakiesitys palautetaan uudelleen valmisteluun, ja korjausten sijaan otetaan uusi ote.

Lakiesityksessä mainitaan myös kaupunkiseutusuunnitelma. Kaupunkiseututasoinen suunnittelu on jo toistakymmentä vuotta sitten todettu tarpeelliseksi. Väestön keskittyminen kaupunkiseuduille, seutujen toiminnallinen luonne sekä kestävä kehitys eivät pysähdy kuntarajoihin. Halutaan toimia rajattomasti ja kilpailla elinvoimasta toista kaupunkiseutua ei naapurikuntaa vastaan.

Yksi työväline elinvoiman ja kestävän kehityksen edistämiseen on kaupunkiseutusuunnitelma. Lakiesityksen mukaan kaupunkiseutusuunnitelma olisi kuntien poliittinen tahtotila yhdyskuntarakenteesta, liikennejärjestelmästä ja viherrakenteesta kaupunkiseudulla. Se olisi pakko tehdä Suomen seitsemällä suurimmalla kaupunkiseudulla - Tampereenseudullakin.

Pakko ei ole tällä kertaa paras konsultti. Kaupunkiseutusuunnitelman arvioidaan pidentävän suunnitteluprosesseja ja lisäävän painetta kuntien resursseihin. Olennaista on myös kuntien tahto säilyttää valta suunnittelun sisällön ja joustavien menettelytapojen osalta.

Vapaaehtoisuuden puolesta puhuu Tampereen kaupunkiseudun tapa toimia – valmistella, hyväksyä ja toteuttaa kaupunkiseudun isoa kuvaa, Rakennesuunnitelmaa. Olemme osoittaneet, että vapaaehtoisuuteen pohjautuva vaihtoehto toimii. Jokainen voi arvioida sen vauhdittamana tapahtunutta kaupunkiseudun kehitystä, tulevaisuusnäkymiä ja yhteistyön ilmapiiriä.

Meilläkin on kuitenkin vielä opittavaa. Parhaillaan pohdimme tapoja asukkaiden entistä määrätietoisempaan mukaanottamiseen seutusuunnitteluun. Seudullinen asukasraati ja suuri seutukeskustelu ovat tässä uusia avauksiamme.

kirjoittaja on Tampereen kaupunkiseudun seutujohtaja