Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Kulttuuria riittää, isoa ja pientä

Tampereen museot kertoivat tällä viikolla ensi vuoden tarjonnastaan. Parhaat palat on koottu juttuun tässä lehdessä ja lapsiperheille suunnatuista näyttelyistä riittää tarinaa vielä keskiviikollekin.

Tampereen museotarjonnan lippulaivan museokeskus Vapriikin ensi vuoden päänäyttely on Skotlannin kansallismuseon tuottama Apinat - Kädellisten tarina. Ensi vuonna ehdottomasti huomion arvoinen on myös Suomen Jääkiekkomuseo, jonka perusnäyttely avautuu huhtikuussa uudistuneena. Jääkiekon MM-vuoteen kuuluu myös Liekehtivä leijona –Kotikisojen ilme 1965–2022 -vaihtuva näyttely.

Kaikki vetävät käynnille varmasti muitakin kuin museoiden vakiovieraita.

Monilta saattoi mennä ohi se, että museokeskus Vapriikki täytti marraskuun alussa 25 vuotta. Joko siitä on jo neljännesvuosisata, pohtii moni, kun muistelee Tampellan Alaverstaan luontevaa muuttumista teollisuussalista museokäyttöön. Menestystarina, sanotaan vähemmästäkin.

Vapriikin kohdalla vuodet ovat muutenkin suhteellinen käsite. Kun Suomi täytti sata, Vapriikki valittiin vuosisadan museoksi Suomessa, vaikka sillä oli ikää vasta reilut 20 vuotta.

25-vuotiaalle on edessä facelift. Museon aula- ja ravintolatiloissa lippukassa ja ravintolan palvelutiski uudistuvat. Museo, ravintola ja kauppa ovat kiinni kaksi kuukautta joulukuun puolivälistä eteenpäin.

Eikä unohdeta muitakaan museoita. Näin kehottaa myös alla olevassa kirjoituksessaan Tamperelaisen kolumnistiksi liittyvä kaakinmaalainen ex-yritysjohtaja ja dekkarikirjailija Olavi Toivola.

Toivola varoittelee sivistyneessä kirjoituksessaan taideähkystä ja museoelämysten annostelusta sopiviin paloihin. Tosin Tampereella tämä ei ole ongelma, sillä koettavaa riittää eripuolilla kaupunkia, kaupunkiseutua ja maakuntaa. Kulttuuripäivämatkoja on helppo harrastaa Tampereelta moneen suuntaan.

Päätoimittaja