Valintakokeiden rooli osana yliopistojen opiskelijavalintoja on muuttunut, valitaanhan nykyään jo noin puolet uusista opiskelijoista todistusvalinnan perusteella. Historiasta periytyvä kymmenien eri valintakokeiden järjestelmä on raskas niin hakijoiden kuin yliopistojenkin kannalta. Valintakokeiden kehittämistarpeet ovat kirkastuneet pandemia-ajan kokemusten myötä.
Yliopistojen koulutusvararehtorit ovat sopineet yhteisestä hankkeesta opiskelijavalintojen kehittämiseksi. Tässä vaiheessa kehittämisen tavoitteiksi on tunnistettu valintakokeiden digitalisoiminen, sisällöllinen kehittäminen sekä niiden määrän merkittävä vähentäminen. Kehittämistyöstä käydään keskustelua yliopistoissa kuluvan syksyn aikana.
Digitalisoiminen nopeuttaisi merkittävästi kokeiden tarkastamista, jolloin kokeita voitaisiin järjestää nykyistä myöhemmin. Näin todistusvalinnan tulosten ja valintakokeiden väliin jäisi enemmän aikaa eikä todistusvalinnassa hyväksyttyjen tarvitsisi valmistautua valintakokeisiin. Digitalisoiminen voisi luontevasti kytkeytyä korkeakoulujen yhteiseen Digivisio 2030 -hankkeeseen.
Vaikka yliopistoilla on jo monia toimivia yhteisvalintoja, eri valintakokeissa mitataan edelleen samoja tietoja ja taitoja. Kokeita yhdistämällä kevennettäisiin valintaprosessia sekä hakijoiden että kokeiden laatijoiden ja järjestäjien näkökulmasta.
Vararehtorien näkemys on, että vuoteen 2025 mennessä useilla aloilla voisi olla yhteiset digitaaliset kokeet, jotka sisältävät alakohtaisia osioita.
Yliopistojen koulutusvararehtorit linjasivat elokuussa, että todistusvalinnan pisteytysmallin voimassaoloa jatketaan vuodella eli kevään 2025 valintoihin saakka. Ennen mahdollisten muutosten tekemistä on tärkeää saada luotettavaa tietoa mallin vaikutuksista sisäänpääsyyn ja lukiolaisten ainevalintoihin.
Digitalisoiminen nopeuttaisi merkittävästi kokeiden tarkastamista.
Ensi kevään yhteishaku yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen suomenkielisiin koulutuksiin on maaliskuussa. Englanninkielisiin koulutuksiin haetaan jo joulu-tammikuussa. Toivotan sekä nuorille ylioppilaille että varttuneemmille jatkuville oppijoille ennakkoluulottomia alavalintoja ja onnea hakuun!
kirjoittaja on koulutuksen vararehtori Tampereen yliopistossa