Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 14 kilometriä lisää raiteita – "Uuden reitin varrella on paljon kasvavaa ja kehittyvää kaupunkia"

Tampereen kaupunki tiedotti tällä viikolla, että ratikan hankesuunnittelu Pirkkalasta Linnainmaalle alkaa. Hankesuunnitelman tavoitteena on tuottaa tekninen suunnitelma, vaikutusten arviointi, vaihtoehtovertailu ja hyöty-kustannus-laskelma, jonka perusteella Tampereen ja Pirkkalan valtuustot voivat päättää raitiotielinjan mahdollisesta toteutussuunnitteluun ryhtymisestä 1,5 vuoden päästä eli alkukeväällä 2023. Mikäli näin päätetään, tarkemmat toteutussuunnitelmat tehdään vuosina 2023–24 ja rakentaminen vuosina 2025–28.

Pirkkalan Suupasta kiskot veisivät Naistenmatkantien keskellä Partolan läpi Härmälään, Nuolialantietä Rantaperkiöön ja Hatanpään valtatien keskellä kohti raitiotielinjan 1 Sorin aukion nykyiselle päätepysäkille. Toisessa päässä olevalta Kaupin kampuksen päätepysäkiltä reitti jatkuisi Tenniskatua Ruotulaan, ylittäisi Teiskontien Alasjärven kohdalla ja jatkaisi Heikkilänkadun keskellä Linnainmaalle Koilliskeskukseen. Uutta kaksoisraidetta olisi yhteensä lähes 14 kilometriä, josta 3,6 Pirkkalan puolella.

Uuden reitin varrella on paljon kasvavaa ja kehittyvää kaupunkia. Reitin varrelle sattuisivat vetovoimainen Partola, uusi Härmälänranta, suunniteltu Viinikanlahti ja kävelymatkan päässä myös Tampereen messu- ja urheilukeskus. Toisessa päässä olisi nopeasti kasvava Koilliskeskus. Linnainmaan päätepysäkiltä kiskot jatkuisivat jossain vaiheessa Kangasalan Lamminrahkaan, jota on jo nyt markkinoitu uusille asukkaille tulevana ratikkakylänä.

Pirkkala–Linnainmaa on nyt toteutumassa aikaisemmin kuin vielä ymmenisen vuotta sitten aikataulutettiin. Jatkosuunta on luonteva, jos Santalahden ja Lentävänniemen välille joudutaan miettimään uusia suunnitelmia saaritäytön mahdollisen tyssäämisen takia.

Suunnittelutyö ei ole ilmaista ja ratikan nykyreittien menestystä täytyy seurata, mutta jatkoreittien rakentamisen valmiutta on syytä edistää ja poltiisille päätöksille varmistaa hyvät pohjatiedot.