Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni EU-rahoitusta käytetään väärin – "Projektirahoitus kanavoituu isolta osalta vain muutamille hakijoille"

Taas eletään sitä aikaa, jolloin Euroopan Unioni on suunnannut huomattavan määrän varoja jäsenvaltioihin ja maakuntiin.

Pirkanmaallekin on varattu kehittämiseen 42,3 miljoonaa euroa seuraavaksi seitsemäksi vuodeksi. Se on 13 miljoonaa euroa enemmän kuin aikaisemmalla ohjelmakaudella ja sinänsä tietysti positiivinen asia.

Avaan seuraavassa hieman sitä, miten näitä varoja käytetään, mitä summalla saadaan aikaan ja miksi tämä sinänsä myönteinen potti ei ollut aivan niin hyvä asia, kuin miltä äkkiseltään kuulostaa.

Kokemus on osoittanut, että panostaminen infrainvestointeihin tai tukemalla yritysten investointeja voidaan saada aikaan pysyviä vaikutuksia, jotka konkretisoituvat niin yritysten kasvuna kuin uusina työpaikkojakin. Erityisesti yritysten investointien tukeminen olisi tärkeää koko Suomelle, sillä maamme on käytännössä katsoen investointilamassa ja se heikentää kilpailukykyämme suhteessa muihin maihin.

Ikävä kyllä nyt saatu 13 miljoonan rahoitus ei kohdistu näihin toimenpiteisiin. Itse asiassa tällaisen rahoituksen määrästä Pirkanmaalta näpsäistiin pois peräti 8,5 miljoonaa euroa Pirkanmaalta.

Sen osaan jo edellisten kausien perusteella sanoa, että seuraavat seitsemän vuotta tulee olemaan erilaisten projektien kulta-aikaa. Myös meitä yrittäjäjärjestössä pyydetään takuulla mukaan hankkeisiin, jotka eivät lähde yrittäjien tarpeista.

Meillä on hyvät toimijat. Siksi muutokseen olisi aito mahdollisuus.

Usein näissä hankkeissa kyseessä on eri organisaatioiden rahoitusvaje tai muu tarve saada rahoitusta. EU-rahalla syntyykin valtava määrä pieniä hankkeita, joista valtaosa rahoituksesta menee projektin hallinnointiin. EU-rahoituksen tarkoitus olisi kehittää pysyvää toimintaa, jossa rahoitus on tilapäistä ja osittaista. Näin asiat eivät ikävä kyllä ole.

Kokemus on osittanut senkin, että projektirahoitus kanavoituu isolta osalta vain muutamille hakijoille. Yritysten näkökulmasta yrityspalveluita on jo nyt liikaa ja nekin ovat monesti päällekkäisiä.

Ehdotan, että EU-rahoituksella lähdettäisiin hakemaan vaikuttavuutta ja aitoa muutosta. Panostetaan siis rahoitus muutamaan isoon asiaan, joihin halutaan muutosta ja millä rakennetaan Pirkanmaan kilpailukykyä.

Vältetään panostamasta varoja hallintoon, vaan tehdään mittavat hankekokonaisuudet, jotka kehittävät maakunnan kilpailukykyä myös tulevaisuudessa. Meillä on hyvät toimijat. Siksi muutokseen olisi aito mahdollisuus.

kirjoittaja on Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja.