Suomessa vietettiin viime viikolla ehkäisevän päihdetyön viikkoa ja tekeillä on historiallinen sote-uudistus. Nyt on oikea hetki suunnitella tulevien hyvinvointialueiden ja kuntien päihdepalvelut entistä paremmiksi.
Päihdepalveluille on annettava sote-uudistuksessa riittävän suuri painoarvo. Ehkäisevää päihdetyötä on lisättävä, ja kunnallisiin peruspalveluihin on saatava lisää päihdetyön erityisosaamista.
Uusille hyvinvointialueille ja kuntiin on palkattava päihdetyöhön kokemusasiantuntija- ja vertaistukityön koordinaattorit, joiden vastuulla on integroida omista päihderiippuvuuksista toipuneet kokemusasiantuntijat, vertaistuki ja kolmannen sektorin päihdejärjestöt ammattilaisten rinnalle oman alueensa päihdepalveluja suunnittelemaan ja toteuttamaan.
Koordinaattoreilla on hyvä olla omakohtainen toipumiskokemus päihderiippuvuudesta - tai vankka kokemus päihdesairauksien hoidosta.
Tuleviin sote-keskuksiin on palkattava sosiaalityöntekijöiden, lääkärien ja hoitajien rinnalle riittävästi omista päihderiippuvuuksista toipuneita kokemus- ja vertaisasiantuntijoita. Tutkimustieto ja päihderiippuvuuksista toipuneiden kokemustieto on yhdistettävä sote-palveluissa asiakkaiden parhaaksi.
Päihde- ja mielenterveystyön kokemus- ja vertaisasiantuntijat on otettava mukaan päihdepalvelujen suunnitteluun ja ehkäisevään päihdetyöhön. Kokemusasiantuntijat ja vertaistuki on otettava mukaan päihdeongelmista kärsivien – myös läheisten – hoitoon ja kuntoutustyöhön.
Palveluihin on päästävä jatkossa nopeasti. Asiakkaiden päihderiippuvuutta ja mielenterveyden häiriöitä ja mielisairauksia on hoidettava samanaikaisesti.
Arvokasta vertaistukityötä tekevät päihdejärjestöt on integroitava nykyistä paremmin ehkäisevään päihdetyöhön, päihdepalvelujen suunnitteluun, päihdehoitoon ja pitkäkestoisiin kuntoutuksiin.
Sote- ja kuntapäättäjien kannattaa palkata sote-palvelujärjestelmiin sellaisia kokemus- ja vertaisasiantuntijoita, joilla on intoa, halua ja kykyä kehittää palveluja. Kokemusasiantuntijoilla on oltava hyvä yhteistyötaito asiakkaiden, muiden sote-työntekijöiden, erikoissairaanhoidon ja kolmannen sektorin järjestöjen kanssa.
Toivon ja uskon, että sote-ammattilaiset, kokemusasiantuntijat, vertaistyöntekijät ja päihdejärjestöt tekevät tulevina vuosina hyvää yhteistyötä päihderiippuvuuksista kärsivien ja heidän läheisten hyväksi.
Hannu Ylönen
päihdetyön kokemusasiantuntija