Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sote-uudistuksen pitää uudistaa

Aluevaalien ennakkoäänestyksen alkuun on aikaa vajaat kaksi kuukautta. Suurelle osalle näissä vaaleissa äänioikeutetuista koko vaalitoimitus ja sen funktio on vielä mystiikkaa.

Puolueet ovat täyttäneet ehdokaslistojaan kiitettävällä vauhdilla siihen nähden, että edellisestä vaalitoimituksesta ei ole puolta vuottakaan. Aluevaltuutetun paikka ilmiselvästi kiinnostaa. Tämä on hyvä asia. Hyvinvointialueet kantavat tulevaisuudessa suurta palvelutaakkaa, johon liioittelematta kuuluvat elämän ja kuoleman kysymykset.

Sen sijaan vaalipuheet ovat pysyneet piilossa. Toistaiseksi ärhäkimmin kampanjan ovat aloittaneet maakunnan reuna-alueiden ehdokkaat, jotka ovat jo etukäteen pelotelleet palvelujen kaikkoamisesta pois oman väen ulottuvilta.

Huoli on aito ja puheenaihe tärkeä, mutta pelottelulle rakentuvan kampanjan varjoon jää se, että valittu aluevaltuutettu edustaa koko aluetta. Sote-uudistuksen lähtökohtana on ollut yhdenvertaiset sote-palvelut, mutta tavoitteen todellinen toteutuminen vaatii luovuutta ja tehokkuutta tulevaisuuden palvelujen järjestämisessä.

Muistutettakoon vielä, että sote-uudistuksessa koko julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto uudistetaan. Kokeneiden sote-osaajien lisäksi ehdolle – ja aluevaltuustoon – olisi tärkeää saada myös ennakkoluulotonta näkemystä tarjoavia ehdokkaita. Muuten uudistus ei välttämättä uudista mitään.

Valitettavasti palveluista ja niiden järjestämisestä on puhunut harva. Ensimmäisten aluevaltuustojen rooli on poikkeuksellisen suuri. Se linjaa asioiden suuntaa pitkäksi aikaa. Seuraavan aluevaltuuston on jo hankalampi tehdä todellisia muutoksia.

Tämän olisi syytä näkyä keskustelussa. Vaalien alla on tärkeää käydä asiapitoisten kampanjoiden pohjalta hyvä keskustelu siitä, miten tärkeät palvelut tulee tuottaa niin, että ne oikeasti ovat kaikkien saavutettavissa hinnalla, joka pystytään talouden kantokyvyn rajoissa hoitamaan.

Päätoimittaja