Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Hyöty irti hallitustyöstä – "Sekavuus ja epäselvyys vievät energiaa"

Suomi on täynnä yrityksiä, joiden menestymisen mahdollisuuksia voitaisiin vahvistaa entistä ammattimaisemmalla hallitustyöskentelyllä. Omistajien, hallituksen ja toimivan johdon selkeät roolit ja keskinäinen vastuunjako ovat menestymisen avaintekijöitä.

Sekavuus ja epäselvyys vievät energiaa ja pahimmassa tapauksessa häiritsevät yrityksen operatiivista toimintaa.

Vaihtuvien tilanteiden ja henkilömuutosten seurauksena rooleista ja vastuunjaosta on keskusteltava jatkuvasti ja tarkasteltava kokonaisuutta yhä uudelleen.

Mitkä asiat kuuluvat hallitukselle ja mitkä taas yrityksen päivittäiseen toimintaan?

Entä hallituksen strateginen rooli? miten saadaan hallituksen työskentelystä lisäarvoa yritykselle, jotta kuljettaisiin kohti yhteistä tavoitetta?

Yrityksen hallitus ohjaa yhtiötä ja huolehtii, että se toimii ja menestyy. Sen keskeinen tehtävä on yrityksen tulevaisuuden varmistaminen.

Sekavuus ja epäselvyys vievät energiaa.

Selkeä ja hyvin toteutuva strategia antaa pohjan yhtiön kehittämiselle ja hallitustyöskentelyn prioriteeteille. Strategiatyö vaatii asioiden tarkastelua myös yrityksen ulkopuolelta laajemmasta perspektiivistä.

Tämä on tarpeellista siksi, että läheltä katsottuna on helppo todeta ”näin on aina tehty” ja jättää huomiotta muutoksen hiljaisia signaaleja.

Hallituksen jäseneksi tähtäävät haluavatkin kehittää muun muassa omaa strategiaosaamistaan.

Tampereen kauppakamarin ja Hallituspartnereiden yhteinen Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -koulutusohjelma teetti valtakunnallisen kyselyn, jonka perusteella hallitustyön kehittäminen ja muuttuviin haasteisiin varautuminen ovat yritysten tärkeimpiä tavoitteita. Hallitusten diversiteetti eli monimuotoisuus, laaja asiantuntemus sekä kontaktiverkostot tuovat uudenlaista näkökulmaa ja osaamista yritykselle.

Hallituskokoonpanossa kannattaa huomioida, että usein uutta näkemystä ja lisäarvoa tuovat nimenomaan yhtiöstä riippumattomat jäsenet. Parhaimmillaan hallitus antaa yritykselle eväitä riskien ja mahdollisuuksien tunnistamiseen ja sudenkuoppien välttämiseen sekä kykyä tehdä maaleja sopivien paikkojen syntyessä.

Kirjoittaja on Tampereen kauppakamarin koulutuspäällikkö.