Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tyytymättömyys on voimavara – "Suureen kaupunkiin kuuluvat suuret keskustelut"

Kun seuraa netin kriittistä keskustelua vaikkapa Tampereen pyöräväylien kehityksestä, on aika ajoin vaikea tunnistaa sitä dynaamista kaupunkia, johon koko Suomi tuntuu haluavan muuttaa.

Kyllä, eteenpäin on menty, mutta tämä ei riitä. Tampereen vahva maine Suomessa luo myös odotuksia. Meidän odotetaan olevan erinomainen kaikilla rintamilla. Sitten kun vaikkapa aktiivinen tamperelainen kaupunkikehitys- tai pyöräily-yhteisö saa vastaansa vain vaiteliaisuuden muurin ja tekemättömät otteet, odotukset petetään.

Tähän meillä ei kaupunkina ole varaa. Kaupunkikehityksen uusien tuulien ottaminen osaksi Tampereen tarinaa on ollut aivan keskeisesti se menestystekijä, jolla olemme viimeisen vuosikymmenen aikana siirtyneet suomalaisten kaupunkien eturiviin. Maakuntasarjasta nouseminen kansainväliselle tasolle edellyttää aktiivista kuuntelua ja oppimista.

Meidän pitäisikin ottaa tavoitteeksi se, että olisimme palautteen ottamisen ja asiallisen keskustelun käymisen ykköskaupunki.

Ajatus keskustelun voimasta käy mielessä myös, kun seuraa Tampereen yliopiston nykyistä tilannetta. Kun 1950- ja 60-luvuilla Tampereelle yliopistoa haluttiin, silloisten poliittisten voimahahmojen argumentaatiossa kulki vahvana ajatus sivistyksestä ja kaupungin kulttuuritason nostosta. Hyvä, että kulki.

Yliopiston mukana kaupunkiin saapui uudenlaisia ääniä, jotka mahdollistivat sen, että ylipäätään kykenimme muuttumaan teollisuuskaupungista nykyaikaiseksi, palvelutalouden varaan nojaavaksi suomalaiseksi metropoliksi. Ilman näitä ääniä tiemme olisi ollut taantuvan teollisuuspaikkakunnan tie, joista Suomessa on runsaasti esimerkkejä.

Yliopiston mukana kaupunkiin saapui uudenlaisia ääniä.

Vaikka nyt käytävä keskustelu yliopistosta ja siellä käytettävästä vallasta olisi monelle vaikeaa, on se arvokasta käydä. Vain silloin kun kriittisetkin äänet kokevat kuuluvansa yhteisöön, on mahdollista kehittyä.

Suureen kaupunkiin kuuluvat suuret keskustelut mitä moninaisimmista aiheista. Sillä, miten Tampereen kaupunki ja sen eri toimijat - poliitikot, viranhaltijat, yritykset, järjestöt, kansalaiset - pystyvät tätä keskustelua käymään, on menestyksellemme ratkaiseva merkitys.

kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja.